Boeing zaskočila stávka hlavních odborů

  • 2024-09-14 16:33

Jen před několika dny Boeing oznámil dosažení předběžné dohody s hlavní odborovou organizací IAM (International Association of Machinists).

Nová dohoda měla nahradit původní podepsanou před 16 lety a prodlouženou v roce 2011 a 2014. Dohoda měla zajistit konkurenceschopné podmínky pro zaměstnance a managementu poskytnout klid na řešení stávající krize.

Dohoda přináší zaměstnancům historicky největší nárůst mezd, snížení nákladů na zdravotní péči, vyšší příspěvek na penzi a zlepšené podmínky práce. Zaměstnavatel se zavázal zajistit během čtyř let růst mezd o 25 %. Všeobecně se proto předpokládalo, že schválení dohody bude pouhou formalitou.

Odboráři však ve svém hlasování drtivou většinou 95 % hlasů dohodu odmítli a v pátek ráno, pouhé tři hodiny po zpracování výsledků, vstoupili do stávky. Za stávku hlasovalo 96 % odborářů IMA. Jedná se o první rozsáhlou stávku zaměstnanců Boeingu po 16 letech.

Finanční trhy reagovaly v pátek na nový a nečekaný vývoj poklesem ceny akcií Boeingu o 3,7 %. Hodnota akcie poklesla na 157 dolarů. Odhaduje se, že stávka přijde Boeing na 100 milionů dolarů denně.

Zatím není přesně známo, co by odboráře uspokojilo. Odboráři argumentují, že zvýšení o 25 % nekompenzuje nízké mzdy minulého období. Očekává se, že budou požadovat zvýšení platů o 30 %. Kromě toho chtějí garance, že na závodech ve státě Washington bude probíhat vývoj a výroba nástupce Boeingů 737, a také perspektivního Boeingu 797. Tím si chtějí pojistit dlouhodobé zachování pracovních míst. Že výroba 797, pokud k ní dojde, bude probíhat na závodech ve státě Washington, bylo sice během projednávání dohody slíbeno, ale závazek není dohodou formalizován.

Boeing v reakci na stávku prohlásil, že se vrátí k vyjednávacímu stolu a je odhodlán s odbory se dohodnout. Management bude muset odborům nabídnout další ústupky.  

Prozatím se neočekává, že stávka by měla trvat delší období. Pokud by stávka trvala déle, Boeing by čelil riziku dalšího snížení již tak mizerného ratingu. Dlouhodobější snížení výroby by mělo negativní vliv na dodavatelské řetězce. (Foto: Tages Anzeiger, Azertag.az) 


Article photographs



Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details