Během týdne se rozhodne o návratu posádky Starlineru

  • 2024-08-12 07:52

Během několika dní by mělo být jasno, kdy a jak se vrátí na Zem astronauti kosmického prostředku Boeing CST-100 Starliner. Butch Wilmore a Suni Williams jsou na palubě od začátku června. Jejich plánovaná osmidenní mise se již protáhla na dva měsíce a hrozí, že se může protáhnout o další řadu měsíců.

Astronauti se bud mohou vrátit problémovým Starlinerem nebo pomocí Crew Dragon konkurenční společnosti SpaceX.

„Prioritou zůstává dostat dva astronauty domů na lodi Starliner, ale možnost návratu na palubě Crew Dragon se stává stále pravděpodobnější. Na ISS je loď Crew Dragon a další bude vypuštěna příští měsíc,“ prohlásil šéf pilotovaných letů NASA Steve Stich.

NASA není přesvědčena o bezpečnosti Starlineru

Testování motorů Starlineru pokračuje a Boeing je přesvědčen, že bezpečnému návratu astronautů na palubě Starlineru nic nehrozí. NASA o tom však zatím není zcela přesvědčena a s povolením váhá. Během týdne by mělo být rozhodnuto.

Ještě před odletem kapsule s Wilmore a Williams na první pilotovaný let bylo známo, že ze Starlineru uniká hélium.  Boeing a NASA shodně kvalifikovaly únik jako nepodstatný. Během letu se však ukázalo, že došlo k dalším únikům. Kromě toho nefungovalo správně pět manévrovacích trysek. Čtyři z nich se v mezidobí podařilo uvést do provozuschopného stavu.  

Technici Boeingu a NASA testovali motory na zemi i ve vesmíru. Ani po dvou měsících však není jednoznačně zjištěno, proč k poruchám trysek dochází. Panuje obava, že pokud by selhalo větší množství trysek, zpátečnímu letu by mohla hrozit katastrofa. Motory musí fungovat správně pro deorbitální zážeh.

Astronauti mohou na stanici zůstat celé měsíce

NASA uvádí, že Starliner by v případě mimořádné situace na palubě mezinárodní stanice ISS mohl sloužit jako „záchranný člun“ pro evakuaci posádky. Organizace je přesvědčena, že s návratem astronautů není třeba spěchat, neboť na ISS jsou dostatečné zásoby. Prioritní je bezpečnost astronautů.  

Pokud by NASA rozhodla o návratu na palubě SpaceX, Starliner by se musel nejprve odpoutat, aby „dokovací“ místo uvolnil pro Crew Dragon společnsoti SpaceX. U ISS musí být v každý moment dostatek „záchranných člunů“ pro evakuaci posádky v případě mimořádné události (požár, dehermetizace, atd.).

SpaceX by ke stanici musely vyslat další Crew Dragon, který by se připojil k dokovacímu místu, které uvolní Starliner. Tímto Dragonem by oba astronauti mohli stanici opustit.

Není to poprvé, co byl pobyt amerického astronauta prodloužen. Astronaut NASA Frank Rubio a jeho dva ruští kolegové strávili ve vesmíru něco málo přes rok poté, co kapsule Sojuzu byla zasažena vesmírným odpadem, což způsobilo únik chladicí kapaliny. Roskosmos vyslal k ISS prázdnou kapsuli, která kosmonauty dopravila na zpět na Zem.

Wilmore a Williams jsou oba zkušení kosmičtí veteráni, kteří za sebou mají dlouhé mise na vesmírné stanici. Wilmore, 61, a Williams, 58, uvedli při zahájení tohoto testovacího letu, že očekávají, že se o Starlineru a jeho fungování dozvědí hodně. Na jejich jediné tiskové konferenci ze země v červenci ujistili novináře, že jsou zaneprázdněni, pomáhají s opravami a výzkumem, a vyjádřili důvěru ve všechny testy Starlineru, které probíhají za scénou. Zatím se nevyjádřili k vyhlídkám na osmiměsíční pobyt.

Tento týden dorazila k ISS nákladní loď, která astronautům dopravila náhradní oblečení a další potraviny pro nyní devítičlennou posádku. Další zásoby by měly dorazit za několik měsíců. Co se týče vzduchu, vesmírná stanice má vlastní systémy na výrobu kyslíku. Přes dostatek zásob by NASA ráda co nejdříve obnovila normální stav. Kromě Wilmore a Williams jsou na palubě čtyři Američané a tři Rusové.

Dilema pro NASA i Boeing

Háček je v tom, že tuto operaci, tj uvolnění obou dokovacích míst pro Dragon není možno završit dříve než v únoru. Pokud by se k návratu použila technika SpaceX, pobyt posádky Starlineru by to prodloužilo z osmi dní na osm měsíců. A to je samozřejmě vážný faktor, který musí vzít NASA v úvahu.

Pro Boeing by případný návrat astronautů na palubě SpaceX byl ostudný. Tomu se Boeing chce vyhnout. Ujišťuje, že jeho kapsle je stále bezpečná pro návrat astronautů na Zem. Nicméně ve středu své argumenty Boeing zmírnil a ujistil, že podnikne nezbytné kroky k tomu, aby kapsli vrátil na Zem prázdnou, pokud to bude rozhodnutí NASA.

Z politických důvodů se pochopitelně alternativa návratu na palubě Sojuzu nezvažuje, alespoň ne oficiálně. Takové řešení by bylo obtížně stravitelné.  

Pokud by se pobyt Starlineru u ISS dále prodloužil, musel by být vyřešen problém baterií, které umožní fungování systémů Starlineru nanejvýš 90 dní.

Minulý týden společnost zveřejnila seznam všech testů, které byly na motorech provedeny od startu. “Stále věříme ve schopnosti Starlineru,“ uvedl Boeing.  

NASA svěřila letu do vesmíru privátním společnostem

Po fiasku programu raketoplánů NASA dlouho využívala (a stále využívá) pro lety do vesmíru spolupráce s Roskosmosem.

Kromě toho vybrala NASA dvě privátní společnosti (Boeing a SpaceX), aby přepravovaly její posádky na vesmírnou stanici a zpět. Dvě proto, aby NASA měla alternativu z hlediska nákladů, bezpečnosti a flexibility „letových řádů“. 

SpaceX o svém úspěchu nemusí přesvědčovat, ten je zjevný. NASA však potřebuje, aby uspěl i Boeing a mohl být platnou alternativou k SpaceX.

I přes dlouhodobé problémy NASA resp. Boeingu se Starlinerem NASA i nadále trvá na použití Boeingu Starliner. Cílem je vysílat každý rok jeden Crew Dragon a jeden Starliner s posádkami, a to s odstupem šesti měsíců, a to až do roku 2030, kdy bude ISS vyřazena z provozu.

(Foto: AP)


Article photographs



Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details