Stále není jasné, kdy či zda se Boeing Starliner s posádkou vrátí na Zemi

  • 2024-07-29 16:50

NASA oznámila, že zatím nemůže stanovit datum návratu astronautů Barryho Wilmora a Sunity Williams na Zem. Astronauti přiletěli na mezinárodní stanici ISS kosmickým prostředkem Boeing CST-100 Starliner. Po několika zdrženích odstartoval Starliner k ISS dne 5. června. Původně se plánovalo, že mise bude trvat asi týden.

Během letu se však na Starlineru projevila řada defektů. Mezi vážnější patří únik hélia a selhání několika manévrovacích motorů. NASA a Boeing nyní pracují na vyřešení problémů. V mezidobí astronauti zůstávají na palubě ISS.

Zatím se předpokládá, že astronauti se vrátí na Zemi Starlinerem. Pokud by to však nebylo možné, mohou k návratu využít konkurenčního prostředku Dragon společnosti SpaceX. To je nepochybně scénář, který by si Boeing nepřál.

Mluvčí Boeingu minulý měsíc ujistil, že ani únik hélia ani problém trysek návratu nebrání. Pokud je tomu skutečně tak, logicky vyvstává otázka, proč se návrat odkládá a termín stále není stanoven.

Únik hélia byl zjištěn a diskutován ještě před startem. Bylo rozhodnuto, že kvůli úniku není nutno let odkládat. (Foto iXBT, NASA)


Article photographs



Related articles

Comments



O. M. - unsigned guest (...193.3...)
2024-07-30 01:16

TVL, ta firma jde opravdu do kytek...

1 record

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details