Akcie Airbusu propadly o 11,5 %. Výrobce nesplní plán dodávek.

  • 2024-06-26 13:12

Airbus snížil plán dodávek na letošní rok z 800 letadel na 770. Airbus varoval, že se nepodaří zvyšovat výrobu řady A320neo původně plánovaným tempem. Akcie v reakci na tuto zprávu v úterý dopoledne ztrácely takřka 12 %.

Airbus se odvolává na problémy dodavatelských řetězců. Snížení dodávek má pochopitelně dopad i na odhadované finanční výsledky. Ke zhoršení výsledků „přispějí“ i dodatečné a původně nepředpokládané náklady divize Space.

Zisk společnosti by měl podle nového odhadu činit asi 5,5 miliardy dolarů, a to proti 6,5 až 7 miliardám eur podle původního odhadu, který byl naposledy potvrzen 25. dubna.

Odvolání na dodavatelské řetězce je dnes obligátní výmluvou, a to nejenom v leteckém průmyslu. Zatímco dříve bylo narušení dodavatelských řetězců připisováno dopadům pandemie, nyní je zcela jasné, že se jedná o hlubší a systémový problém.

Airbus, Boeing a Embraer shodně odhadují, že problém dodavatelských řetězců bude trvat ještě v roce 2026. Také tento odhad se však každý rok prodlužuje o rok.

Pokles akcií Airbusu za sebou stáhl i další akcie oboru. Rolls-Royce poklesl o 5,45 %, Safran o 4,66 %.

Pololetní výsledky oznámí Airbus 30. července. (Foto: planes.cz)  


Article photographs


Related photos


Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details