Letecké společnosti hromadně ruší či omezují lety do Izraele

  • 2023-10-09 12:40

Izraelská vláda po sobotním překvapivém útoku vyhlásila Hamásu oficiálně válku. Izraelské letectvo útočí na postavení Hamásu v sektoru Gazy. V pondělí ráno letectvo ohlásilo, že během útoků na cíle Hamásu v Gaze zničilo 500 cílů.

Pokračují intenzivní boje s bojovníky Hamásu v asi osmi oblastech Izraele, do kterých příslušníci hnutí pronikli při sobotním výpadu ze sektoru Gazy. Z Libanonu byl Izrael ostřelován minometnou palbou, ke které se přihlásilo radikální hnutí Hizballáh.

K překvapivému a rozsáhlému útoku došlo v den 50. výročí Jomkipurské války v roce 1973. New York Times označily situaci za totální propadák izraelské rozvědky. Jiná média zmiňují „šokující“ selhání zpravodajských služeb, největší za posledních 50 let.

Letecké společnosti ruší lety

Americký regulátor FAA v předletovém informačním bulletinu pro posádky (NOTAM) nabádá americké letecké společnosti a piloty k “extrémní opatrnosti”.

Podobný NOTAM vydal v sobotu také izraelský regulátor.

Evropský regulátor EASA zahrnul 8. října Izrael (FIR Tel Aviv LLLL) do bulletinu o konfliktních zónách a doporučuje leteckým společnostem sledovat situaci v Izraeli. Bulletin zmiňuje, že Izrael aktivně potlačuje případná rizika pro leteckou dopravu.

Ruský regulátor zakázal leteckým společnostem lety do Izraele v noční době.

Vzhledem k eskalaci bojů řada leteckých společností z bezpečnostních důvodů ruší nebo redukují své lety do/z Izraele. Lety do Izraele na neurčito přerušují (či redukují) např. United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines Air France, KLM, Iberia Express, ITA Airways, LOT, Transavia, Lufthansa, ANA, Emirates, Ryanair, Wizz Air, Brussels Airlines a Aegean Airlines.

Napjatá situace se týká především letiště Ben Gurion v Tel Avivu, situace na druhém největším letišti Izraele v Eilatu je klidnější. Eilat nebyl regulátorem EASA zahrnut do „konfliktní zóny“ a může sloužit jako alternativa k Tel Avivu.  

Společnost El Al soustředila všechny odlety do terminálu 3 letiště Ben Gurion a snaží se odbavit většinu letů. Musí však rušit lety, které pro společnost provozují zahraniční letecké společnosti. V podobné situaci jsou i Israir a Arkia Airlines.

Smartwings a ČSA stahují letadla i zaměstnance

Situace dopadá i na společností Smartwings a ČSA, které momentálně provozují pro izraelské zákazníky šest letadel s posádkami, a to formou pronájmu ACMI (letadla-posádky-údržba-pojištění). Jedná se o Boeingy OK-TVF, OK-TVY, OK-TSU, OK-TVU a OK-TVG. ČSA mají v Izraeli Airbus OK-HEU.

Smartwings a ČSA nyní svá letadla pro izraelské zákazníky postupně přesouvají mimo Izrael. Obě společnosti evakuovaly z Izraele asi stovku zaměstnanců.

Smartwings monitorují situaci a podle vývoje budou přijímat rozhodnutí o letech do/z Tel Avivu.

Pondělní odlet Smartwings QS1263 z Tel Avivu po nějakou dobu dokonce vedl tabulku nejsledovanějších letů na serveru FlightRadar24.com.

Izrael je pro Smartwings významným trhem. Kromě spojů do/z Tel Avivu si izraelské letecké společnosti od Smartwings tradičně pronajímají od Smartwings letadla s posádkami (ACMI).

Strategický význam izraelského trhu dokládá zájem Israir převzít Smartwings. Jednání probíhají od loňského roku.

Širší souvislosti

Eskalace napětí na Středním východě má samozřejmě i širší souvislosti (kromě bezpečnosti).

V pondělí ráno cena ropy stoupla o 6 %. Zatím nejde o drama, neboť minulý týden ropa klesla o 11 %, takže pondělní nárůst ceny nelze zcela připsat pouze situaci v Izraeli.

Není bez zajímavosti, že Jomkipurské válká v roce 1973 vedla ke skokovému růstu ceny ropy z 3 dolarů/za barel na 11 dolarů/barel a postupně až na 40 dolarů/barel. Země OPEC ve svém hněvu proti podpoře Izraele ze Západu vyhlásily ropné embargo, které přivodilo ropnou krizi. Nicméně tentokrát není pravděpodobné, že by hrozila další ropná krize.

Izraelský šekel (ILS) propadl proti dolaru na osmileté minimum. Izraelská banka bude prodávat asi 30 miliard dolarů, aby domácí měnu stabilizovala.

Jake Sullivan, poradce pro národní bezpečnost prezidenta Bidena pouhých několik dní před vpádem Hamásu do Izraele prohlásil (vice zde), že na Blízkém východě je situace nejklidnější za posledních 20 let.

Sobotní útok ukázal, že se jednalo o příslovečný klid před bouří a připomíná, že Střední východ se může na nějakou dobu stát opět oblastí nejistoty a napětí. (Foto: The Times of Israel, Reddit, All Israel News, Flash90)


Article photographs



Related articles

Comments



1 record

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details