Rusko vystoupilo z projektu CR929

  • 2023-08-28 16:56

Ruská korporace United Aircraft Corporation (UAC) oficiálně vystoupila ze společného rusko-čínského projektu širokotrupého letounu CRAIC CR929. Oznámil to generální ředitel UAC Jurij Sljusar. Namísto účasti ve společném projektu bude Rusko nyní figurovat jako hlavní technologický dodavatel projektu.

Pro Rusko je po zavedení západních sankcí prioritou akcelerovat vývoj a výrobu letadel SSJ-100, MC-21 a Il-114-300. Kromě toho potřeba širokotrupých letadel na domácím trhu poklesla se změnou struktury leteckého provozu (ještě před covidem) a vytvořením regionálních hubů. Rusko rovněž nechce investovat do vývoje letadla, které bude obsahovat západní komponenty, a je tak potenciálně zranitelné sankcemi.

To není nikterak nový postoj Ruska. Toto stanovisko Rusko neúspěšně prosazovalo již od roku 2014, ale Čína jej nepovažovala za dostatečně odůvodněné. Omezení dodávek moderních technologií ze Západu Čína nepředpokládala. Tento postoj Číny se mění od okamžiku, kdy Spojené státy uvalily v lednu 2021sankce na COMAC. Prezident Trump uvalil na COMAC sankce s tím, že COMAC je kontrolován čínskou armádu.  

Klíčovou oblastí spolupráce Ruska s čínským výrobcem bude vývoj celokompozitního křídla a motoru Aviadvigatěl PD-35.

Spolupráce na projektu byla iniciována v roce 2012 a v roce 2016 byla podepsána dohoda o spolupráci, kterou podepsali prezidenti Xi a Putin. (Foto: South China Morning Post, Reuters)


Article photographs



Related articles

Comments



Vladimír - unsigned guest (...82.167...)
2023-08-29 18:38
Dobré řešení

Tak velké letadlo by zřejmě bylo Rusku k ničemu, zatímco motor mají více méně hotový a výrobu kompozitního křídla mají zvládnutou. A Číňani nemusí používat západní komponenty, které by na 100% v nejhorší čas upadly pod sankce...

Jana - unsigned guest (...159.92...)
2023-08-29 16:22

Je vidět, kdo se účastní něčeho, co je Mír a klid v Evropě a ve Světě Kdo učinil 1.krok k tomu,aby i Svět viděl, kdo je tedy agresor a komu záleží na míru .Akt prezidenta Putina,nechť je příkladem pro evropske i americké státníky.!!! Gratuluji Vám pane Putine

Radek - unsigned guest (...192.86...)
2023-08-29 09:53
Rusko hlavně nemá prachy

Rusko hlavně nemá prachy na placení vývoje. Dál nemá peníze na vývoj vlastních technologií pro širokotrupé stroje, když pořád není schopná vyrábět ani úzkotrupé. Takže teď bude jen dodavatel, dokud se to Čína sama nenaučí.

3 records

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details