Regulátor FAA vyhlásil „nulovou toleranci“ k případům nebezpečného sblížení letadel

  • 2023-03-29 13:00

Na úterní konferenci v Baltimore zástupce asociace národního řízení letového provozu (The National Air Traffic Controllers Association) přiznal, že přes intenzivní nábor pracovníků se dosud nepodařilo zajistit potřebný počet řídících letového provozu. Na pracovištích v USA chybí asi 1200 certifikovaných řídících letového provozu.

Provozní ředitel asociace Tim Arel konstatoval, že „bezesporu vidíme příliš mnoho případů nebezpečného sblížení letadel.“

Mezi opatřeními, které FAA nyní přijímá v rámci vyhlášené „nulové tolerace“, je omezení počtu slotů na kritických letištích až o 10 %. Jedná se ovšem o komplexní problematiku, která zahrnuje jak otázky lidských zdrojů, tak otázky technické.

Situaci úřadu FAA komplikuje fakt, že se zatím nepodařilo jmenovat šéfa úřadu. Kandidát navržený prezidentem Bidenem Phil A. Washington byl kritizován republikány za nedostatek kvalifikace pro vedení úřadu a svou nominaci 25. března stáhl. Letmý pohled do jeho životopisu dokládá, že obavy republikánů jsou odůvodněné. Phil Washington šéfoval městské hromadné dopravě v Los Angeles a za poněkud zvláštních okolností se v roce 2021 stal generálním ředitelem letiště v Denveru. (Foto: The Independent, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details