Heathrow prodlužuje platnost kvóty na max. počet odbavených cestujících do 29. října 2022

  • 2022-08-18 13:00

Maximálně 100.000 cestujících denně bude odbavovat Heathrow do 29. října 2022. Letiště tak prodlužuje ve stejné výši platnost původního omezení vyhlášeného 12. července 2022 a platného do 11. září 2022. Strop, který znamenal snížení kapacity průměrně o 4.000 cestujících denně byl zaveden kvůli neschopnosti letiště adekvátně obsloužit cestující. Letecké společnosti byly vyzvány dočasně zastavit prodej letenek. British Airways, největší zákazník letiště, např. pozastavily prodej letenek na krátké vzdálenost.

Letiště si pochvaluje, že zavedení stropu vedlo ke zklidnění situace v odbavování cestujících a zkrátilo čekací časy na odbavená zavazadla. Podobná kapacitní omezení zavedla letiště London Gatwick, Frankfurt a Schiphol. Letiště Schiphol platnost kvóty rovněž prodloužilo do konce října.

Zatímco letiště vyjadřuje s opatřením spokojenost, pro cestující omezení kapacity znamená snížení možností výběru a zejména drastické zdražení letenek. Například ceny zpátečních letenek s Ryanairem v tarifu Value (tj. jen s malým kabinovým zavazadlem) z Prahy do Londýna se v prvním týdnu září pohybují okolo 10.000 Kč. S přihlédnutím k ceně doplňkových služeb tak průměrná letenka vyjde na asi 14.000 Kč, což je násobně více než cestující platí za normálních okolností.   

Letiště uklidňuje, že ve spolupráci s handlingovými společnostmi reviduje celý ekosystém odbavení cestujících s cílem zjistit, zda či kdy je možno uvolnit další kapacity. V době před zavedením omezení byla podle zpravodajství SkyNews průměrná čekací doba na odbavené zavazadlo 3 hodiny. (Foto: Sky News).


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details