Leasingové společnosti k situaci Boeingu

  • 2022-05-14 08:30

Katastrofické hospodářské výsledky Boeingu v prvním čtvrtletí 2022 prohloubily pochybnosti o situaci výrobce a schopnostech managmentu problémy vyřešit.  

Domhnal Slattery, šéf druhé největší světové leasingové společnosti Avolon se vyjádřil (viz zde), že Boeing “sešel z cesty” a potřebuje nový management, který by napravil defektní kulturu výrobce. Jde o velmi neobvyklý výrok jednoho z největších zákazníků Boeingu, který byl nucen zrušit na 100 objednávek letadel 737 MAX.

Slattery je přesvědčen, že Boeing se musí zásadně reformovat, aby se stal znovu relevantním hráčem na trhu. To, co Boeing potřebuje je “nová vize a zřejmě i nové vedení.”

Firma ohlásila čtvrtletní ztrátu 2,7 miliardy dolarů a její akcie propadly na nejnižší hodnotu za posledního 1,5 roku. Hotovostní toky výrobce pálí rekordním tempem. Program 777X byl znovu posunut, problémy Dreamlinerů nejsou ani po roce vyřešeny a certifikace 737 MAX zůstává nejistá. Problémy má divize Defense, která se potýká s problémy cvičného letadla T-7, tankerů KC-46A a letounů Air Force One. Těžko si lze představit ještě větší kumulaci špatných zpráv. Slattery se domnívá, že firmu očekává zhoršení ratingu.

Situace Boeingu kontrastuje s úspěchem Airbusu, který potvrdily plán zvýšit výrobu letadel řady A320neo o 50 % k roku 2025.

Pochybnosti o schopnostech stávajícího managementu vyřešit vleklé problémy Boeingu minulý týden vyjádřil rovněž předseda leasingové společnosti Air Lease Corp. Steve Udvar-Hazy. V reakci na ohlášené zpoždění programu 777X sdělil, že konečné rozhodnutí o osudu programu může přijímat jiné představenstvo než to, které řídí Boeing dnes.

Optimističtěji hodnotil v pondělí situaci Aengus Kelly (viz zde), šéf největší leasingové společnsoti AerCap.  Věří, že přes celkově nepříznivou situaci Boeing nakonec své problémy vyřeší a vrátí se zpět do hry. Konec konců jde o firmu, která má více jak 100 let historie a stále vyrábí skvělá letadla.

Dave Calhoun a jeho manažerský tým rychle ztrácí zbývající důvěru finančních trhů. Boeing i jeho generální ředitel mají stále šanci letos něco předvést a trhy uklidnit. (Foto: Air Data News, planes.cz)


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details