FedEx vybaví některá letadla protiraketovým systémem. Nebo ne?

  • 2022-01-19 17:00

Společnost FedEx požádala 14. ledna regulátora FAA o to, aby u některých letadel povolil instalaci zařízení DIRCM (Directional Infrared Countermeasure system) proti raketám s infračerveným naváděním. Firma hodlá systémem vybavit letadla Airbus A321, která však zatím do flotily 650 nákladních letadel FedEx nebyla zařazena. FedEx dopravuje náklady i do oblastí s vysokým rizikem.

Úřad FAA však v úterý poněkud překvapivě oznámil, že navržené podmínky pro dodávky systémů DIRCM pro FedEx odvolává vzhledem k nezbytnosti provést další interní šetření. Formálně je tak žádost FedEx zamítnuta. FAA odmítla své rozhodnutí komentovat

Zařízení DIRCM vysílá k přibližující se střele laserové paprsky, čímž „oslepí“ systém navádění. FedEx se k tomuto kroku připravoval mnoho let a uskutečnil řadu experimentů, které osvědčují efektivnost takového systému. Video zkoušek DIRCM je ke zhlédnutí zde.

První zkoušky byly zahájeny již v roce 2006, kdy bylo na letoun McDonnell Douglas MD-10F nainstalováno zařízení Northrop Grumman Guardian. Součástí zkoušek bylo rovněž prokázání, že zařízení nepředstavuje riziko pro posádku letadla ani lidi na zemi. V rámci vládních zkoušek protiraketových systémů probíhajících v letech 2007-2008 instalovala BAE Systems zařízení JetEye na letoun American Airlines.

Northrop Grumman nyní upravil své systémy DIRCM pro potřeby FedExu. Zařízení je instalováno v kontejneru, který lze v případě potřeby připojit k letadlu.

Jako první instalovala zařízení proti raketám na některých letadlech společnost El Al již v roce 2004, ta však byla založena na odpalování světlic. S tím však vzniká riziko vzniku požárů na zemi. Navíc světlice představují nebezpečí i pro samotný letoun.

Od roku 1970 je dokumentováno použití raket MANPAD proti 42 civilním letadlům. Pravděpodobně nejznámější je útok na nákladní Airbus A300B4-200 společnosti DHL letící 22. listopadu 2003 z Bagdádu do Bahrajnu. Stroj byl zasažen krátce po vzletu raketou do levého křídla, které bylo explozí těžce poškozeno. Posádce se však za dramatických okolností podařilo nouzově přistát. (Foto: reddit, wikipedia, planes.cz)  


Article photographs


Related photos


Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details