Odplata za Bombardier. Boeing vypadl ze soutěže na stíhačky pro kanadské letectvo.

  • 2021-12-05 08:30

Kanada ve středu vyřadila Boeing ze soutěže o dodavatele 88 nových stíhacích letadel pro kanadské letectvo. Ve finále tak zůstávají Lockheed Martin a Saab. Lockheed je povařován za jasného favorita, neboť Švédsko není členem NATO ani NORAD.

Kanada rozhodne o vítězi soutěže příští rok, objem zakázky se odhaduje okolo 15 miliard dolarů.

Boeing soutěžil s letadlem F-18 Super Hornet a vyřazením ze soutěže je „zklamán a hluboce znepokojen“.

Saab potvrdil, že Gripen prošel úspěšně všemi fázemi vyhodnocení, a to včetně těch, které se týkají interoperability se systémy NATO.

Lockheed Martin vyslal do soutěže letouny F-35.

Kanadské ministerstvo pro nákupy uvedlo, že jedním z důvodů odmítnutí nabídky Boeingu je obchodní konflikt z roku 2017, kdy se Boeing snažil zablokovat dovoz letadel Bombardier CSeries do USA. Ministerstvo odůvodnilo, že „méně příznivě posuzuje nabídku výrobce, který měl negativní ekonomický dopad na kanadské zájmy“.

Zmíněný konflikt mezi Boeingem a Kanadou spustilo v roce 2016 rozhodnutí Delta Air Lines pořídit 75 letadel Bombardier CSeries pro 110 cestujících. Boeing ve snaze obchod zablokovat podal v roce 2017 stížnost k ministerstvu obchodu USA na nedovolenou státní podporu programu Bombardier CSeries. Ministerstvo dalo Boeingu za pravdu a žádalo na dovoz letadel CSeries uvalit 300% clo. Komise pro mezinárodní obchod USA (U.S. International Trade Commission) však v lednu 2018 tento požadavek zablokovala s tím, že Boeing nemá ve své nabídce žádný letoun srovnatelné kategorie.

Podle zásady „dva se perou a třetí se směje“ se spor stal katalyzátorem pro převzetí kontrolního podílu v programu CSeries Airbusem, a to výměnou za poskytnutí marketingové a prodejní podpory a slib, že výroba v kanadském Mirabel zůstane zachována. V únoru 2020 navýšil Airbus svůj podíl z 50,6 % na 75 %.

Boeing se sice pokusil kontrovat ustavením společného podniku s Embraerem, ale od podepsané akcionářské smlouvy kvůli problémům se svým typem 737 MAX vycouval.

Lockheed Martin a Saab byly kanadským ministerstvem vyzvány k předložení „finální a nejlepší nabídky“, na jejichž základě se rozhodne o vítězi. (Foto: wsj.com, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Comments



Rollfree - unsigned guest (...71.136...)
2021-12-07 06:15

Snad mají ta letiště na rovině. Protože F-35 do kopce nevyjede, jak teď nedávno zjistili Angličani.

1 record

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details