General Electric se rozdělí na tři samostatné společnosti

  • 2021-11-11 17:00

Koncern General Electric (GE) v úterý oznámil, že se rozdělí ( https://www.cnbc.com/2021/11/09/ge-to-break-up-into-3-companies-focusing-on-aviation-healthcare-and-energy.html) do tří veřejně obchodovaných a úzce specializovaných globálních společností, které se budou zabývat zdravotnictvím, energetikou a letectvím. Průmyslovému gigantu se v posledních dvaceti letech nedařilo. Finanční trhy proto přijaly oznámení pozitivně. Akcie reagovaly růstem o takřka 8 %.

Společnosti zabývající se energetikou a zdravím se oddělí a GE se nadále koncentruje pouze na výrobu a služby v oblasti letectví.

Část GE Healthcare zabývající se zdravotnictvím se oddělí v roce 2023, přičemž GE si ve veřejně obchodované společnosti hodlá ponechat 19.9 %. GE Renewable Energy, GE Power a GE Digital se sloučí v samostatnou společnost působící v energetickém sektoru a oddělí se počátkem roku 2024. Zbude tedy jednotka, jejímž jádrem je dnešní GA Aviation, která se bude soustředit výhradně na oblast letectví. Jednotka zcela jistě ponese jméno GE, není však jisté, zda bude pokračovat pod označením GE Aviation.

Generální ředitel H. Lawrence Culp, Jr. je přesvědčen, že úzké zaměření těchto globálních a veřejně obchodovaných společností umožní posílit jejich vedoucí postavení a poskytne jim strategickou flexibilitu. Je přesvědčen, že jednotlivé společnosti zajistí dlouhodobý růst a hodnotu pro zákazníky.

Společnost GE byla založena v roce 1892, přičemž jejím spoluzakladatelem byl Thomas Edison. Pod vedením Culpa, který je v čele GE od roku 2018 se koncern zbavil některých jednotek a systém řízení konglomerátu se zjednodušil.

Náklady na reorganizaci (oddělení a přechodná fáze) odhaduje společnost na 2 miliardy dolarů. (Foto: GE, ENGGtalks, planes.cz)


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details