Americký regulátor nedohlédl na American Airlines

  • 2021-11-09 13:00

Americké ministerstvo dopravy (DoT) ve své zprávě (zde) konstatuje, že úřad FAA prováděl nedostatečný dohled nad bezpečností provozu American Airlines (AA). V důsledku toho byla k letům dopuštěna letadla nezpůsobilá provozu. 

DoT konstatuje, že nedostatky jsou způsobeny nedostatečným výcvikem inspektorů v oblasti vyhodnocování rizik. Regulátor FAA je kritizován, že nedostatečně vyhodnocoval letovou způsobilost a odstraňování závad. Inspektoři FAA mimo jiné akceptovali, že závady byly odstraněny, aniž by ověřili, zda opravy byly skutečně provedeny.

Zpráva dokresluje situaci několika konkrétními případy. V důsledku selhání FAA bylo 877 dní provozováno letadlo s defektními evakuačními skluzy. Jiným příkladem je letadlo, které absolvovalo 1002 cyklů s nesprávně upevněným motorem. Jiné letadlo bylo po srážce s ptáky vypraveno na další let, aniž by bylo prohlédnuto techniky. V jiném případě mechanici tvrdili, že zkontrolovali tlak v pneumatikách, a to přesto, že nebyli dokonce ani vybaveni měřiči tlaku.

Zpráva ministerstva navrhuje soubor opatření k odstranění zjištěných nedostatků. (Foto: Fox News, planes.cz)  


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details