Airbusy A321XLR přinesou další rozvoj a vyšší konkurenci na transatlantických linkách

  • 2021-06-07 13:00

Airbus A321XLR s dlouhým doletem jsou dnes nejbližším nástupcem Boeingů 757 a mají potenciál změnit podobu transatlantické dopravy. Americké letecké společnosti mají nyní objednáno přes 130 letadel A321XLR, která vstoupí do provozu v roce 2023. Mezi zákazníky jsou klíčové americké letecké společnosti:

  • American Airlines mají objednáno 50 letadel A321XLR
  • United Airlines 50x A321XRL
  • Frontier Airlines 18x A321XLR
  • JetBlue 13x A321XLR

Viceprezident American Airlines potvrdil, že společnost nasadí letadla na transatlantických linkách směřujících na „vedlejší“ evropská letiště, jako jsou Budapešť, Dublin a Praha, a to např. z Filadelfie, Bostonu, Charlotte a Chicaga. Tím se pro cestující vytvoří řada nových přímých letů do destinací, kde by nasazení širokotrupých letadel nemělo komerční smysl. Navíc A321XLR se objeví v době, kdy se mezikontinentální doprava bude teprve zotavovat, takže dálková letadla s menší kapacitou mohou najít své místo i v „rozlétání“ linek mezi hlavními letišti. Na řadě linek nahradí A321XLR dosluhující Boeingy 757 a 767.

Letadla budou na transatlantických linkách používat jak tradiční dopravci, tak i nízkonákladové společnosti (JetBlue), což povede k větší konkurenci.

Prvních osm exemplářů mají American převzít v roce 2023 a bázovat ve Filadelfii. Letadlo má dolet 8700 km, což je pro lety do Evropy postačující.

S ohledem na předpokládanou délku letů vybaví American letadla v obchodní třídě plně sklápěcími sedačkami (viz foto) a využije komfortní třídu Premium Economy.

Podle serveru ch-aviation evidoval Airbus koncem dubna objednávky na asi 379 letadel A321XLR, z toho asi 333 si objednalo 18 aerolinek, zbytek jsou objednávky leasingových společností. Na americkém trhu se přitom těší výrazně větším prodejům než v Evropě, což může souviset právě s potřebou náhrady dosluhujících letadel Boeing 757 a částečně 767. Americké aerolinky mají 38% podíl na objednávkách od leteckých společností. Z regionu Asie-Pacifik je 109 objednávek. Mezi evropskými objednávkami jsou zřejmě stále ještě uváděny tři objednávky ČSA.


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details