Jeden den evropského provozu

  • 2021-04-04 08:30

Organizace Eurocontrol zveřejnila zajímavý pohled na jediný den provozu ve vzdušném prostoru svých členských organizací. Provoz ze středy 31. března porovnává se situací v březnu 2019 a průměry za sedm dní.

Žebříček Top10 leteckých provozovatelů ukazuje situaci 31. března a vývoj za posledních 14 dní. Tomuto srovnání dominuje Ryanair, který vykázal 31. března největší propad provozu proti stejnému dni roku 2019 (91 %) a zároveň největší nárůst provozu (215 %) za posledních 14 dní. Příznačně pro dnešní dobu je jediným provozovatelem z Top10 s růstem DHL.

Výsledky zůstávají pochopitelně neradostné a jsou za původními očekáváními. Pozitivním momentem je nárůst provozu v době před Velikonocemi, který táhl zejména provoz mezi Německem a Španělskem. Za posledních 14 dní března vyrostl provoz o 19 %.

Je však nutno přihlédnout k tomu, že tabulka do jisté míry srovnává nesrovnatelné, neboť Velikonoční svátky byly v roce 2019 o tři týdny později, tudíž provoz v roce 2019 neobsahuje Velikonoční nárůst. S přihlédnutím k tomuto faktu je pokles letošního provozu ještě hlubší.

Zajímavý je také pohled na dopravu v rámci zemí EU (-63 %), vnitrostátní provoz v USA (-31 %), Číně (+11 %) a zemích Středního východu (-47 %).

Z letišť největší provoz zaznamenal ve sledovaném období (25.3. až 31.3.) Istanbul, následován Frankfurtem a Paříží (CDG). Nejmenší propad z Top10 letišť zaznamenalo letiště Istanbul (Sabiha Gökçen).

Úplnou studii je možno nalézt zde. (zdroj: Eurocontrol) 


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details