Wizz Air překvapivě omezuje Kutaisi

  • 2020-06-12 13:00

Na pozadí výrazné expanze Wizz Airu, která zahrnuje otevírání a rozšiřování řady bází, překvapuje rozhodnutí omezit gruzínskou bázi v Kutaisi. Zatímco v červenci 2019 Wizz Air plánoval nárůst ze ´tří bázovaných letadel na pět, nyní bázi redukuje na dva letouny.

V důsledku toho ruší celkem 19 linek z Kutaisi. Jedná se o Barcelonu, Bari, Benátky, Brusel, Eindhoven, Frankfurt, Hamburg, Heraklion, Karlsruhe/Baden-Baden, Kodaň, Kolín-Bonn, Londýn, Neapol, Nice, Norimberk, Paříž, Pisu, Stockholm a Turku. Spojení s Prahou zůstává v platnosti a letenky jsou uvolněny do prodeje od 1. července.

Wizz Air je vedoucím leteckým provozovatelem na gruzínském trhu, jeho tržní podíl vloni činil přes 15 %. Do Kutaisi přišel Wizz Air v roce 2012 a v loňském roce zajišťoval 90 % mezinárodních letů z/do Kutaisi.

Gruzie je přitom vzhledem k mimořádně nízkému rozšíření koronaviru považována za atraktivní, epidemiologicky bezpečnou destinaci. Rozhodnutí Wizz Airu je proto překvapivé a zřejmě odráží rozhodnutí gruzínské vlády otevřít 1. července zemi turistům pouze ze „zelené zóny“, tj. zemí s dobrou epidemiologickou situací. V danou chvíli „zelená zóna“ zahrnuje pouze Českou republiku, Estonsko, Izrael, Litvu, Lotyšsko, Německo, Rakousko a Řecko.

Gruzie je výrazně závislá na příjmech z turistického ruchu, které představují asi 12 % HDP. Vloni byl cestovní ruch silně zasažen zrušením přímého leteckého spojení s Ruskem. V důsledku toho růst leteckého trhu propadl. Do loňského roku byla Gruzie tradičně nejrychleji rostoucím leteckým trhem Evropy. (Foto: cbw.ge, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details