Boeingu se v prodeji obranných technologií daří

  • 2020-06-06 17:00

V krizi okolo modelu 737 a propadu letecké dopravy pomáhá hospodářským výsledkům Boeingu prodej obranných technologií. Za poslední tři měsíce, kdy výroba a prodej komerčních letadel divizí Boeing Commercial Airplanes [BCA] dramaticky propadly, se divizi Defense, Space & Security [BDS] dařilo velmi dobře. Tahounem prodejů jsou protilodní rakety AGM-84 Harpoon a víceúčelová námořní letadla P-8A Poseidon založená na platformě 737. Třetina všech prodejů směřovala do Saúdské Arábie a Saúdská Arábie tak překonala prodeje pro US Navy a Jižní Koreu.

Z údajů Aero Analysis vyplývá, že v období od 1. března do 21. května získala divize BDS zakázky v objemu 6,2 miliardy dolarů. Ještě důležitější je fakt, že 95 % kontrahovaných objemů složili zákazníci s podpisem smlouvy, což významně pomohlo hotovostním tokům. Americké letectvo také uvolnilo 882 milionů dolarů, které zadržovalo Boeingu do doby odstranění závad tankerů KC-46A. S nástupem pandemie se armáda rozhodla, že Boeingu vyjde vstříc a zádržné uvolní.

Naopak divize komerčních letadel jen za březen a duben ztratila kontrakty v objemu 8,6 miliardy dolarů. Výkony divize BDS tak zmírňují dopady problémů divize komerčních letadel na celkové hospodaření Boeingu, a to ať už způsobené krizí 737 MAX nebo pandemií.

Kromě zmíněných kontraktů na rakety Harpoon a P-8 stojí za zmínku kontrakt na tři tankovací drony MQ-25. Ty zatím tvoří jen malou část výnosů, zato reprezentují významný trend a jsou doplňkem kontraktů na tankovací KC-46A.

Výsledky Boeingu v této oblasti kontrastují se situací Airbusu, EADS a BAE Systems. Export zbraní naráží na odpor německé vlády, která po vraždě novináře  Džamála Chášukdžího zablokovala prodej raket Meteor, letadel a vrtulníků pro Saúdskou Arábii. Embargo na vývoz zbraní bylo letos prodlouženo do konce roku 2020. (Obr: Aero Analysis, foto: Military & Airspace Elektronics)


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details