Zakladatel firmy easyJet chce zrušit objednávku Airbusů

  • 2020-03-31 08:00

Miliardář Sir Stelios Haji-Ioannou, zakladatel společnosti easyJet naléhá, aby easyJet odstoupil od své objednávky 107 letadel Airbus v hodnotě 4,5 miliardy GBP. Vyplývá to z informaci stanice SkyNews. Je přesvědčen, že pořízení nových letadel by vedlo k poškození akcionářské hodnoty.

Sir Stelios vyhrožuje, že pokud představenstvo společnosti nebude chtít objednávku zrušit, jednotlivé členy představenstva nechá odvolat. K tomu je připraven svolávat každých sedm týdnů mimořádnou valnou hromadu akcionářů, na které může odvolat po jednom členovi představenstva.

Sir Stelios a další rodina dohromady ovládají 34% podíl společnosti.

Společnost easyJet v pondělí oznámila, že na neurčenou dobu odstaví celou flotilu čítající 336 letadel řady Airbus A320. Výjimkou budou pouze repatriační lety, které by si případně objednala britská vláda. Zaměstnanci společnosti jsou převedeni na podporu státu, která jim až do určité výše mzdy zajišťuje 80% příjem.

Naopak v modernizaci a rozšíření flotily pokračuje podle původních plánů Wizz Air. Ryanair před krizí předpokládal, že začne přejímat nová letadla Boeing 737-8200 od října. Skupina Ryanair redukovala počet svých letů o 90 % a v současné době vykonává repatriační lety. Michal O’Leary, CEO Ryanair Holding oznámil, že očekává, že skupina zruší veškeré lety v dubnu a květnu. (Foto: Reuters, planes.cz)


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details