Gruzínský trh ovládl … Wizz Air

  • 2019-10-23 08:00

Wizz Air zahájil lety do Gruzie v roce 2012, kdy založil základnu v Kutaisi. Dnes tvoří lety Wizz Air 90 % provozu tohoto letiště. Kromě toho však Wizz Air podle údajů Agentury pro civilní leteckou dopravu Gruzie představuje největšího leteckého dopravce v Gruzii. Za prvních devět měsíců tohoto roku přepravila letadla Wizz Airu do/z Gruzie takřka 600 tisíc cestujících, což představuje celkem 15 % celkového počtu leteckých cestujících, a to jak na pravidelných tak charterových letech. Největší gruzínská společnost Georgian Airlines skončila na třetím místě se 435 tisíci přepravených cestujících.

Vloni za stejné období byla vedoucí společností Turkish Airlines a Wizz Air byl na třetím místě.

Wizz Air bázuje v Kutaisi celkem 4 letouny A320 a obsluhuje 39 destinací v 19 zemích. Konkurenci na gruzínském trhu nyní výrazně posílí Ryanair, který začne létat do Gruzie od listopadu.

Díky nárůstu provozu Wizz Airu dosáhlo letiště v Kutaisi za devět měsíců tohoto roku růstu o 40 % proti stejnému období loňského roku. Celkový počet cestujících v Gruzii se však zvýšil pouze o 5,4 %, a to kvůli zrušení přímého leteckého spojení mezi Ruskem a Gruzií, které vstoupilo v platnost počátkem července a zatím nebylo odvoláno. Letišti v Tbilisi narostly výsledky pouze o 0,68 % a odbavilo 2,9 milionu cestujících, Batumi vyrostlo o pouhá 2 % a odbavilo 524 tisíc cestujících. (Zdroj: Agentura pro civilní leteckou dopravu, Wizz Air)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details