Prezident Trump váhá s uvalením sankcí na Turecko

  • 2019-07-28 17:00

Podle názoru americké vlády představuje případná koexistence ruského raketového systému S-400 Triumf a letadel F-35 v Turecku ohrožení zájmů aliance NATO a je proto vyloučená. Odborníci jsou přesvědčeni, že Rusko by získalo přístup k důležitým zpravodajským informacím o provozu letadel Lockheed Martin F-35 a mohlo identifikovat slabé stránky jejich „neviditelnosti“. Rusko již zahájilo dodávky systému do Turecka.

USA hrozí postihnout Turecko ekonomickými sankcemi podle zákona Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act z roku 2017. Ten umožňuje uvalit ekonomické sankce na zemi, která podepíše podstatný kontrakt na nákup zbraní ze země na „černé listině“.

Spojené státy již zrušily prodej asi stovky letadel Lockheed Martin F-35 pro turecké letectvo a navrhují vyřadit z programu výroby F-35 turecké subdodavatele. Společnost Lockheed Martin prohlásila, že pro letadla určená pro Turecko má odbyt. Zato vyřazení tureckých dodavatelů z programu F-35 by způsobilo opoždění dodávek a nárůst nákladů.

Prezident Donald Trump zaujal k problému smířlivou pozici a sdělil, že není možné Turecko z nákupu ruského systému vinit. Uvádí, že celý problém vyvolala administrativa prezidenta Obamy. Také Turecko argumentuje, že bylo nuceno uchýlit se k ruským dodávkám, protože Spojené státy odmítly dodat systém Patriot. Nyní Turecko hrozí, že pokud nedostane F-35, bude buď vyvíjet vlastní letadlo a/nebo koupí letadla Suchoj Su-57 a Su-35 z Ruska.

Prezident Trump nesdělil, zda sankce budou či nebudou přijaty a nechává si tak pro rozhodnutí otevřený prostor. Na toto téma proběhlo již několik rozhovorů mezi prezidentem Trumpem a prezidentem Erdoganem. Turecký prezident je přesvědčen, že spor se podaří urovnat.

Ankara podepsala kontrakt na dodávku raketového systému S-400 v hodnotě 2,5 mld. USD již v roce 2017, a to přes výslovné varování Spojených států, že takový krok může mít vážné politické a ekonomické následky. Systém S-400 je nástupcem systémů S-200 a S-300. V mezidobí se turecký letecký průmysl začlenil do programu výroby F-35 a Turecko přispívá také na náklady projektu. (Foto: azernews.az)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details