Maďarsko se chce zbavit Gripenů. Šilhá po F-35.

  • 2019-06-15 17:00

Maďarsko uvažuje o ukončení leasingové dohody na stíhačky Saab JAS 39 Gripen. Problém přitom neleží v letounech samých, ale spíše postoji švédské vlády k Maďarsku. Švédsko ostře kritizuje maďarskou vládu a obviňuje ji z xenofobie a odmítání imigrace. Do kritiky se přitom zapojil i švédský premiér Stefan Löfven, který opakovaně obviňuje Maďarsko a Polsko z podkopávání základních evropských hodnot a Maďarsko z omezování politické svobody.

Není divu, že ve světle ostré kritiky chce Maďarsko nahradit stávající leasingovou dohodu na 14 letadel Gripen za americká letadla 5. generace Lockheed Martin F-35. Odhadovaná hodnota kontraktu je asi 1 mld. USD. Alternativou může být pořízení stíhaček F-16.

Gripenům se přitom v poslední době nedaří. Přes nadějný začátek v České republice a Maďarsku se Gripen v zemích střední a východní Evropy neuchytil.  

Před několika týdny rozhodlo Polsko o pořízení F-35, které těmito letouny nahradí dosluhující letadla MiG-29 a bitevníky Suchoj Su-22. (Foto: Hungary Today, Aviation Report, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details