Airbus a Boeing na přehlídce Paris Air Show

  • 2019-06-12 08:00

Výraznou přítomnost v Le Bourget bude mít Airbus SE, který letos slaví 50. výročí od svého založení. V rámci letových ukázek uvidíme zejména nynější vlajkovou loď společnosti A350-1000, který je podle Airbusu nejekonomičtějším dvouuličkovým letadlem na světě. Přehlídka se koná ve dnech 17.-23. června, přičemž v pátek a o víkendu by měl být k vidění v letové ukázce letoun A380 společnosti Hi-Fly.

Na statické ukázce bude A220-300 airBaltic a testovací A330neo. 18. června předvede společnost La Compagnie jednotřídní uspořádání A321neo pro 76 cestujících v obchodní třídě, se kterým provozuje od 6. června transatlantické lety mezi Paříží (EWR) a New Yorkem (EWR). V rámci inovací v mobilitě uvidí návštěvníci přepravní demonstrátor „Vahana“, který je poháněn elektrickými motory, létá autonomně, a to s vertikálním startem a přistáním.

Airbus Helicopters představí mj. maketu nového vrtulníku H160M (na stánku francouzského letectva) a na civilní straně pak dvoumotorový H175.

Divize Airbus Defence and Space ukáže vizi součinnosti různých zbraňových komponent v rámci perspektivního řešení European Combat Air System. Z existujících zbraňových systémů vystaví Eurofighter, tankovací A330 MRTT „Multi-Role Tanker-Transport“, model dálkově řízeného systému EuroMALE RPAS, různé drony (UAV), jako je např. ALIACA a DVF 2000 ER určené ke sběru informací nebo pro monitorovací a inspekční mise. Ve statické ukázce představí letectvo transportní A400M.  

Dedikovaná expozice o budoucnosti létání „Future of Flight“ má ukázat, jak Airbus mění představu o cestování, a to na příkladech letadel A220, A321LR, A330neo a A350XWB.

Od společnosti Airbus se očekává, že ohlásí vývoj A321XLR a možná i verzi A220 s prodlouženým doletem.

Účast Boeingu se přirozeně nese ve světle problémů s modelem 737 MAX a na přehlídku se nedostaví ani 777X. Proti původním plánům nedojde v době trvání veletrhu kvůli problémům s motory GE nejspíš ani k prvnímu letu 777X ve Spojených státech. Zdaleka největší pozornost bezesporu poutá avizované oznámení o vývoji nového Boeingu NMA – ať už bude pozitivní nebo negativní. Přitom dokonce ještě dříve, než uslyšíme rozhodnutí, se společnost Qatar hlásí jako zahajovací zákazník.

V letové ukázce bude Boeing předvádět model 787-9 (Air Tahiti Nui) a poprvé představí tankovací KC-46. Rodinu 737 pochopitelně nebude a ani nemůže zastoupit 737 MAX, místo toho se v Paříži objeví nákladní konverze 737 BCS (Boeing Converted Freighter). V rámci inovativní mobility bude ve statické ukázce možno zhlédnout osobní vzdušný prostředek PAV.

Několik platforem od společnosti Boeing bude prezentovat americké Ministerstvo obrany, včetně útočného vrtulníku AH-64 Apache, transportního CH-47 Chinook, stíhačky F-15, námořního hlídkového letounu P-8 a již zmíněného tankeru KC-46. (Foto: Le Compagnie, Air Tahiti Nui)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details