Boeing zastavil dodávky modelu 737 MAX. Výroba pokračuje původním tempem.

  • 2019-03-16 17:00

Vzhledem ke globálnímu zákazu letů 737 MAX zastavil Boeing dodávky těchto letadel svým zákazníkům. Zároveň studuje, jak přerušení dodávek ovlivní počty vyrobených kusů.

Pro Boeing je 737 zdaleka nejdůležitějším typem, a to jak z hlediska vyráběných množství, tak zejména z hlediska vytváření zisku. Letoun 737 je nejprofitabilnějším letadlem portfolia Boeingu. Za předpokladu, že zákazník při převzetí zaplatí asi 60 % ceny, lze odhadnout, že zastavení dodávek způsobí Boeingu měsíční výpadek výnosů asi 1,8–2,5 mld. USD a podstatným způsobem sníží zisk, a to přinejmenším z krátkodobého hlediska. Boeing v letošním roce plánuje dosáhnout výnosů až 111,5 mld. USD.

Boeing přitom plánoval zvýšit měsíční produkci z 52 letadel na 57. Výroba 737 v továrně v Rentonu zatím pokračuje plánovaným tempem. Protože se však na továrním letišti v Rentonu budou nová letadla rychle hromadit, Boeing uvažuje jejich parkování také na letišti Boeing Field (King County International Airport).

Příkaz FAA uzemnit 737 MAX dovoluje testovací a jiné zvláštní lety, takže Boeing výjimky může využít k přeletům nových letadel na místa uskladnění. FAA odhaduje, že letadla MAX zůstanou uzemněna minimálně do konce dubna.

Shodou okolností podobný problém řešil vloni také Airbus, který měl v polovině roku vyrobeno a na svém továrním letišti zaparkováno na 100 „kluzáků“ A320, které čekaly na dodávky motorů. (Foto: Seattle News, Aviation Intl. News, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details