Zemřel Herb Kelleher, zakladatel nízkonákladové letecké dopravy

  • 2019-01-07 16:00

Herb Kelleher byl spoluzakladatelem Southwest Airlines a autorem revolučního konceptu nízkonákladové letecké dopravy, která změnila obraz letecké dopravy na celém světě. Kelleher také bezprostředně ovlivnil rozvoj nízkonákladových leteckých společností v Evropě, když ho v 80. letech v Dallasu navštívil tehdy ještě docela neznámý Michael O’Leary, aby po jeho vzoru vybudoval největšího evropského lowcostera. Přitom převzal také některé nekonvenční komunikační a marketingové způsoby.

Kelleher získal publicitu, když slíbil levné létání a láhev whiskey cestujícímu, který na trhu najde levnější letenku. Southwest letěl poprvé v červenci 1971 a od té doby vyrostl na největší americkou leteckou společnost (podle počtu přepravených cestujících vnitrostátními lety). Přes prudkou expanzi přitom dokázal Southwest generovat zisk každý rok, a to počínaje rokem 1973. Cosi, co je naprosto unikátní pro trh proslavený velkými ztrátami a bankroty leteckých společností. Ve své době byl Southwest skutečnou revolucí, když dramaticky zredukoval služby na palubě v době, kdy cestování tradičními společnostmi byl ještě luxus. Kelleher použil park složený z jediného typu letadla (Boeing 737), zrušil přidělování míst v letadle, nezaváděl věrnostní míle a létal z menších letišť, což dovolilo snížit náklady a dosáhnout vysoké dochvilnosti letů. Obrátku letadla na letišti zvládl za 25 min., tehdy něco neslýchaného.

K levné letence, která především garantovala plnou vytíženost letadel, vytvořil portfolio doplňkových, placených služeb, které podstatnou měrou přispěly ziskovosti. Raději než snižovat náklady v době krize praktikovaly Southwest zásadu, že musí své náklady snížit každý rok, aby dosáhl a udržel bezkonkurenčně nízkou nákladovou základnu. A od té doby nikdo nic zásadně lepšího nevymyslel.

Southwest Airlines otevřely cestu k novému způsobu cestování, neboť zajistily dostupnost leteckého cestování pro stovky milionů lidí. Jen v Evropě odhaduje OAG trh nízkonákladové letecké dopravy na 502 mil. míst, a to s nárůstem 7,4 % proti roku 2017. Poprvé tak nízkonákladové společnosti nabízí přes 0,5 mld. míst. Jen za posledních 10 let přitom nabízené kapacity evropských nízkonákladovek stouply o 124 % a  v roce 2027 má jejich podíl na evropské letecké dopravě dosáhnout 50 %.

Herb Kelleher zemřel dne 3. ledna ve věku 87 let. (Foto: the Guardien, Southwest Airlines, planes.cz, graf OAG)


Article photographs


Related photos


Comments



jirp (...17.10...)
2019-01-07 18:29
RIP

RIP.

Zalozit Southwest byl velky pocin a velka odvaha.

1 record

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details