Nový komunikační standard ICAO

  • 2017-03-22 08:00

International Civil Aviation Organization (ICAO) pracuje na nové síti Aeronautical Telecommunications Network with Internet Protocol Services (ATN/IPS), která by měla propojovat všechny klíčové partnery v oblasti letectví (ATC, letiště, aerolinky, výrobce, letadla ...). Jeden z návrhů směřuje k síti založené na protokolu IPv6 s výrazným užíváním síťové mobility tohoto protokolu.

Specifikem sítí v letectví je používání datových okruhů, které trpí malou kapacitou, velkou latencí a/nebo ztrátovostí (například satelitní linky). Zároveň existuje pozemní síť, která disponuje mnohem lepšími kvalitativními a kvantitativními parametry. Při vědomí těchto skutečností se zdá, že prosté využití Internetu pro účely ATN/IPS není vhodné (i díky pomalé konvergenci páteřního směrovacího protokolu BGP při běžném nastavení). Znamená to například, že při ztrátě a následnému znovunavázání spojení by mohlo dojít k obnově plnohodnotného směrování až s několikaminutovým zpožděním (což je nežádoucí).

ATN/IPS nicméně dle aktuálního návrhu by mohla BGP používat, nicméně jako překryvný protokol, kdy by každá síť (fakticky - každé letadlo) oznamovala svou přítomnost pouze malému množství páteřních směrovačů, které by ji následně šířily přímo ostatním sítím. Toto opatření by mělo umožňovat rychlé přepínání mezi sítěmi (například v případě výpadků signálu).

Výše uvedený návrh je nezávazný Internet Draft, který publikoval pan Fred Templin z Boeing Research & Technology se žádostí o komentáře. Je třeba podotknout, že v červenci bude v Praze zasedání IETF (organizace, která vydala tento draft) a tak bude možné případné připomínky diskutovat přímo (pokud pan Templin přijede). Je samozřejmě možné posílat připomínky do příslušné e-mail konference.

Je třeba podotknout, že návrh se zabývá pouze IPv6 a směrováním, další funkcionalitu sítě (datové okruhy, služby na vyšších vrstvách) nijak neupravuje.



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details