Odboráři odmítli ultimativní nabídku Boeingu

  • 27.09.2024 06:28

Podle očekávání odbory Mezinárodní asociací strojníků a pracovníků leteckého průmyslu (IAM) reprezentující 33.000 zaměstnanců Boeingu odmítly „poslední a nejlepší“ nabídku Boeingu. Boeing zveřejnil nabídku počátkem týdne s tím, že platí pouze do pátku. Odbory nabídku i způsob jejího zveřejnění odmítly a o nabídce nenechaly ani hlasovat. Přístupem Boeingu jsou rozhořčeny.

„Členové nemají zájem o nejnovější nabídku společnosti, která byla zaslána prostřednictvím médií,“ uvedla unie v úterý.

Zveřejnění nabídky přes média bez předchozí konzultace s odbory a federálními mediátory je nejenom porušením předpisů, ale odbory to chápou jako „facku do tváře“. Atmosféře pro vyjednávání postup Boeingu rozhodně neprospěl.   

Boeing navrhl 30 % zvýšení platu během čtyř let, což je zlepšení oproti 25 % oproti předchozí nabídce. Zdvojnásoben je bonus za podpis kontraktu a za produktivitu na 6.000 dolarů. Odbory však požadují (kromě jiného) zejména 40 % zvýšení platu během tří let a obnovení tradičních penzí, které Boeing zrušil před deseti lety.

„Nejlepší a finální“ nabídka neřeší potřeby odborů a byla proto odmítnuta. Odbory zároveň požádaly Boeing přestat s vyjednáváním přes média. Nicméně vyjádřily ochotu v pátek vyjednání s managementem obnovit.

Celá situace okolo jednaní s odbory je chápána jako selhání nového generálního ředitele Kellyho Ortberga a další přešlap manažerského týmu Boeingu. Nejdříve Boeing vítězoslavně oznámil, že bylo dosaženo předběžné dohody s odbory, a to jen několik hodin předtím, než odbory o nabídce Boeingu hlasovaly a odmítly jí 94 % většinou. Zároveň 96 % většinou rozhodly o stávce, která byla zahájena 13. září. To dokládá, že management ztratil kontakt se zaměstnanci.

„Naši členové stojí za požadavky pevně a jsme připraveni pokračovat v zprostředkovaných nebo přímých jednáních s Boeingem,“ uvedla unie IAM. „To bylo jasně sděleno jak společnosti, tak našim členům. Jediný způsob, jak vyřešit tuto stávku, je prostřednictvím jednání, a buďte si jisti, že vaše unie nebude vyjednávat prostřednictvím médií.“

Zveřejnění ultimativní nabídky označené jako „nejlepší a finální“ přes média a bez konzultace s odbory je pokusem vyjednávat z pozice síly, kterou však Boeing rozhodně nemá.

Je jasné, že odbory mají navrch,“ řekl Kevin Michaels, generální ředitel AeroDynamic Advisory. „Boeing si brzy uvědomí, pokud to už neudělal, že se musí co nejrychleji dohodnout. Dopad na dodavatelský řetězec závisí na tom, jak dlouho stávka potrvá, což souvisí s tím, jak rozhořčené odbory jsou.“

V pátek stávka vstupuje do třetího týdne. Odhaduje se, že stávka stojí Boeing asi 100 milionů dolarů denně. Podle některých odhadů mohou celkové ztráty Boeingu do konce září dosáhnout až 3.5 miliardy dolarů. Pod finančním tlakem jsou však také členové odborů, kteří ztrácejí zdravotní pojištění a mzdu. Zaměstnanci, kteří nejsou členy odborů nastoup nucenou dovolenou.  

Zastavení dodávek od subdodavatelů vytváří kritickou situaci pro dodavatele. Ve středu informovaly Financial Times, že pokud nedojde k obnovení výroby do tří týdnů, největší subdodavatel Boeingu Spirit AeroSystems (více zde) bude nucen poslat zaměstnance na nucenou dovolenou. Některé menší dodavatelské firmy propustily část zaměstnanců hned po vyhlášení stávky.

Protože od středy je „zcela zastavena“ výroba letadel 737, 767 a 777, dopady pocítí i zákazníci. Cílem Boeingu bylo zvýšit do konce roku měsíční produkci 737 MAX na 38, a to proti 25 v červenci. Ratingové agentury jsou přesvědčeny, že tohoto cíle Boeing letos nedosáhne. 

Odbory IAM od roku 1948 stávkovaly sedmkrát, přičemž průměrná délka stávky byla 58 dní.

(Foto: RTTNews, BBC, planes.cz)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



MichalC (...223.100...)
27.09.2024 11:02

Odbory uz davno poukazovaly na nekompetentnost managementu a neprimereny tlak na vyrobu. Stejne jako na nabor nekvalifikovanych migrantu s mizernou znalosti jazyka. Z katastrof Maxu je vinit take nelze.

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
27.09.2024 10:44

Prostávkujeme se k prosperitě!

Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
27.09.2024 09:45
Odbory pohřbí Boeing

Odbory se zbláznily, Ano, Boeing podělal nabídku odborům, ale sakra 30% navíc a další benefity jim nestačí? Jak Boeing přijde o rating, může vyhlásit bankrot, a pak jakákoliv dohoda bude k ničemu a přijdou o všechno.

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace