Zítra padne rozhodnutí o návratu astronautů Starlineru

  • 23.08.2024 22:43

NASA oznámila, že zítra musí být přijato rozhodnutí o způsobu a termínu návratu astronautů Boeing CST-100 Starliner Barryho Wilmora a Sunity Williams. Oba astronauti uvízli v červnu na palubě ISS kvůli technickým problémům Starlineru.

V aktualizaci z 22. srpna 2024 NASA vysvětlila, že inženýři a specialisté NASA a Boeingu pokračují v analýze dat před finálním rozhodnutím o dalším postupu při návratu kosmické lodi Starliner z ze stanice ISS.

Rozhodnutí 24. srpna 2024 bude učiněno po vyhodnocení připravenosti letu, „kde budou předloženy a projednány případné formální nesouhlasy“. Není tajemstvím, že NASA a Boeing mají odlišný názor na možnost bezpečného návratu astronautů prostředkem Starliner. Boeing ujišťuje, že bezpečnému návratu astronautů nic nebrání, ale musí vyvrátit pochybnosti panující na straně NASA. 

Ještě před odletem kapsule Starliner na první pilotovaný let k ISS bylo známo, že ze Starlineru uniká hélium. Boeing a NASA shodně kvalifikovaly únik jako nepodstatný. Během letu se však ukázalo, že došlo k dalším únikům. Kromě toho nefungovalo správně pět manévrovacích trysek. Čtyři z nich se v mezidobí podařilo uvést do provozuschopného stavu. Otázkou zůstává, nakolik je celý systém trysek spolehlivý.

Ani po dvou měsících testů na zemi i ver vesmíru stále není jednoznačně zjištěno, proč k poruchám trysek dochází. Proto se také nedaří dosáhnout konsensu v ocenění rizik organizací NASA a Boeingem. Motory musí fungovat správně pro deorbitální zážeh.Panuje obava, že pokud by selhalo větší množství trysek, zpátečnímu letu by mohla hrozit katastrofa.

V svém prohlášení 22. srpna NASA uvedla: „Inženýrské týmy pracovaly na vyhodnocení nového modelu, který představuje mechaniku trysek a je navržen tak, aby přesněji predikoval výkon trysek během fáze návratu letu.“ Model by měl vyjasnit redundanci systému od odpojení až po oddělení servisního modulu. To umožní přesněji ocenit případná rizika spojená s návratem Starlineru.

Alternativou je návrat astronautů Wilmore a Williams na palubě kapsule konkurenční SpaceX. V takovém případě by se Starliner vrátil na Zem v automatickém režimu bez posádky. To samozřejmě není scénář, který by si Boeing přál. Případný návrat astronautů na palubě konkurenční SpaceX by byl pro Boeing ostudný.

Původně se uvažovalo, že v takovém případě by nejbližší termín pro návrat na palubě Crew Dragon společnosti SpaceX byl únor. V takovém případě by se mise astronautů Starlineru z původně plánovaného jednoho týdne protáhla na osm měsíců.

Nyní se však zdá, že let Dragon Crew-9 může být posunut na září, čímž by se uvolnila dvě místa pro návrat Barryho Wilmore a Sunity Williams.

Šéf NASA pro pilotované lety Steve Stich připustil, že existují odlišné názory Boeingu a NASA týkající se potenciálních rizik při návratu na palubě Starlineru.

(Foto: TechCrunch, Business Today, Boeing) 


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace