British Airways přerušují spoj Londýn-Peking. Jednu ze svých nejdůležitějších linek

  • 16.08.2024 12:12

Od 26. října přerušují British Airways (BA) přímé lety z Londýna Heathrow (LHR) do Pekingu na letiště Being Daxing International Airport (PKX). British Airways provozují tuto linku od roku 1980. Po pandemii byla obnovena v červnu 2023, přičemž společnost ji při této příležitosti označila jako „jednu z nejdůležitějších“. Nyní BA ujišťují, že přerušení je dočasné a linka může být obnovena od listopadu 2025.

Uzavření ruského vzdušného prostoru západním leteckým společnostem vyvolává vysoké dodatečné náklady spojené se směrováním letů mimo vzdušný prostor Ruska. Spoj Londýn-Peking je toho příkladem.  

Zatímco letoun Boeing 777-300ER British Airways potřebuje např. na překonání cesty z Pekingu do Londýna v průměru 12 hodin a 41 minut, konkurenční China Southern (A350-900) na to v průměru potřebují jen 10 hodin.

Rozdíl znamená vyšší palivové náklady, nižší využití letadla a dodatečné personální náklady. Rozdíl v době letu je hmatatelný i pro cestující, kteří volbou čínského dopravce ušetří několik hodin svého času.

Nižší náklady čínského dopravce umožňují konkurovat British Airways cenou. Zpáteční letenka (více zde) China Eastern na konci srpna stojí 1.000 liber včetně odbaveného zavazadla, zatímco letenka British Airways bez odbaveného zavazadla vyjde o 590 liber více. 

Od června 2023 provozovaly BA linku do/z Pekingu čtyřikrát týdně. BA čínský trh neopouštějí, nadále provozují linky do Šanghaje na letiště Pudong International Airport (PVG) a do Hong Kongu (HKG). Frekvence letů do Hong Kongu byla nedávno snížena na polovinu.  

Pro BA je za daných okolností nemožné efektivně konkurovat čínským dopravcům, kteří využívají kratších letových cest přes Rusko. Zdá se proto rozumné zdroje společnosti nasadit tam, kde to dává větší ekonomický smysl.

BA posílí linky do jihovýchodní Asie. Z Gatwicku (LGW) obnovují přímý let do Bangkoku na letiště Suvarnabhumi International Airport (BKK), a to od 28. října. Let bude provozován třikrát týdně a pětkrát týdně v období leden-březen 2025.

BA také rozšířily codeshare s Bangkok Airways na lety v Thajsku a Kambodži.

V polovině července oznámily Virgin Airlines ukončení linky do Šanghaje, kterou aerolinka provozovala od roku 1999. Na této lince konkurovala s China Eastern a British Airways. China Eastern rovněž využívají kratších letových cest přes Rusko.

(Foto: Reuters, flightradar24, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
19.08.2024 11:05
2 kulica:

Nezdolný je podle mě placený. A nebo je to takový malý sviňáček, kterého baví rozeštvávat volně přístupné diskuze a tetelí se blahem, když na něj někdo reaguje. Nejúčinnější je ho ignorovat (i když to dá přemáhání, sám jsem si to vyzkoušel).
Diskuze jen pro registrované by mě mrzela, protože registrovat se nikam nechci, a občas sem přispěju něčím k věci (aspoň myslím), občas i nějakou tou rádoby vtipnou poznámkou, co snad ale nikoho neurazí. Ale taky bych to přežil.

MK. (...192.13...)
18.08.2024 20:50

Já nemluvím za redakci. Mluvím sám za sebe. Planes věnuju denně pár hodin (očekáváme a data k fotkám) a nehodlám věnovat ani minutu svýho času nějakým kreténům a nebo najatejm hajzlům.

kulica - nepřihlášený host (...81.93...)
18.08.2024 19:56
To: MK. + Janči

To: Janči
MK. má asi pravdu, prostě je ignorovat .. zkusil jsem to teď pod posledními F16 na Ukrajině, kde jsem na výzvu toho sráče nereagoval a docela tam byl klid. Předtím jsem mu to vracel a rozvinulo se to.
To: MK. chápu, že tento web děláte ve svém volném času, ale co zkusit nějaký měsíc jim to pořád mazat? Třeba jednou za večer projít těch pár diskuzí co je živých (nebude toho moc -viz můj postřeh níže). Oni pak vypadnou sami. Ten idiot to zkusil i na k-reportu v zahraničních provozech MHD a jak vyfičel.
Pro oba: mám obavy, že tohle už je placený člověk, je zajímavé, jak ta novinka spadne na druhou stranu, tak na ni už neraguje ... klasický český dezolát by tam něco přiblil dokud by diskuze byla živá a někdo na něj reagoval. Jen nechápu, proč na planes museli nasadit takového idiota. Další verze je zrušit diskuzi ... alespoň na čas. Jako poslední možnost když to poroste a tihle jedinci to tu budou okupovat čím dál víc.

Janči - nepřihlášený host (...40.241...)
18.08.2024 18:00
To MK:

Chápem, potom ale vyvstáva otázka, či by nebolo lepšie zrušiť neprihlásenú diskusiu a kto chce, diskutovať, tak si spraví konto ako na väčšine bežných webov, potom by sa tie tri mená, ktoré sa stále opakujú a píšu múdrosti, dali jednoducho zabanovať, ak by pokračovali, lebo myslím, že je aj v záujme redakcie, aby tá diskusia mala úroveň a diskutovali tu slušní ľudia o letectve, na čo je tento web zameraný

MK. (...192.13...)
18.08.2024 10:38

Redakce vidi diskusi dvou anonymu. Takova diskuse lze redigovat pouze tim, ze se zavede diskuse "na obcanku", na coz redakce nema ani kapacity ani chut.

Ano, vyskytuji se zde proruske prispevky. Zda jsou vysledkem radobyvtipnych blbecku, zmatenych proruskych dezolatu a nebo nejake troli farmy na uzemi Ruska, nikdo nevi a redakce nema kapacity na to vec zjistovat.

Idealni obrana je ty provokativni prispevky ignorovat.

K predmetu clanku lze kontatovat, ze British Airways je clenem stejne aliance jako China Southern, takze je celkem logicke, ze svoje letadla umisti na jine trhy a udela s China Southern nejaky deal (treba nakup/trade kapacity).

Janči - nepřihlášený host (...40.241...)
17.08.2024 17:04
Nezdolný

A ešte jedna vec... Učia sa to síce už deti v škôlke, ale myslím, že tebe to treba zopakovať staré známe... Tvoja sloboda končí tam, kde začína sloboda druhého.... A tie tvoje spľašky je už vrchol otravnosti a ani v 99,99% nesúvisia tie tvoje komentáre s letectvom... Admini tú zjavne nie sú a nestarajú sa o diskusie, ani sa nedá zablokovať užívateľ, aby mi nevyskakovali tvoje spľašky, žiaľbohu preto s tebou musím viesť diskusiu, vedz nie je mi to príjemne baviť sa s človekom, ako ty. Založ si stránku slobodne a píš si tam, čo chceš... Ale elementárna slušnosť a logika mi vraví, že zasierať server o letectvom tvojim mentálnym svetom dookola je vrchol trápnosti

Janči - nepřihlášený host (...40.241...)
17.08.2024 16:48
Nezdolný

Nechcem sa ukľudniť... Ja ti napíšem jeden komentár, lebo už sa to nedá čítať tie mentálne výplody hodné zaplakania a ty sa nezmôžeš na nič, ako spojiť dva protipóly svazák a progresívec v snahe ma zaškatuľkovať... Ale ďakujem, že mi povieš, že som progresívec, to je pre mňa lichôtka, tým ma neurazíš, ale pozri sa na to v diskusiách, čo píšeš a zamysli sa nad sebou.... Ale asi nič iné nevieš, iba začať útočiť, ako ťa niekto cenzuruje, lebo mu vadí, že nadávaš na celý svet, len Russáci sú najlepší, však?

Nezdolný - nepřihlášený host (...77.88...)
17.08.2024 11:41

Janči: Svazáku, nechcete se uklidnit? Udělejte si svůj správný progresivní server a třeba tam můžete cenzurovat po libosti :-)

Janči - nepřihlášený host (...40.241...)
17.08.2024 11:23
Nezdolný

Choďte si písať propagandistické a dezolátske drísty na weby, kde to niekoho zaujíma, kde ti to osrdiečkujú a budeš za hviezdu... Tu si obyčajný trápny dezolátik, ktorý na leteckom webe píše svoje mentálne spľašky.

Nezdolný - nepřihlášený host (...77.88...)
16.08.2024 16:23

Tak snad budou chciválci spokojení. Sankce fungují :-)

Čína bude moc spokojená.

Celkem 10 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace