Nedaleko Moskvy se během zkušebního letu zřítil SuperJet Gazpromu

Během zkušebního letu z opravárenského závodu, letiště Luchovicy-Tretjakovo (UUMT) na letiště Vnukovo se v pátek odpoledne okolo 15 hodin místního času zřítil Suchoj SuperJet 100-95LR (RA-89049) společnosti Gazpromavia. Poslední komunikace dispečerů letiště Domodědovo s posádkou proběhla ve 14:58. Letoun se zřítil nedaleko Kolomny asi 95 km od Moskvy.

Při katastrofě zahynuli všichni tři členové posádky. Letoun byl 10 let starý, poslední let s cestujícími vykonal před předáním do opravárenského závodu 3. května. Příčina katastrofy se vyšetřuje. V opravárenském závodě byla zajištěna dokumentace k opravě a vzorky paliva.

Na sociálních sítích se objevila řada záznamů serveru FlightRadar24 vydávaných za záznam letu SuperJetu Gazpromu. Ty se však týkají letů zkušebního letadla SuperJet NEW (SJ-100), tj. nové „rusifikované“ variantě, která nahrazuje západní komponenty domácími. Letoun SJ-100 vykonával zkušební lety ve stejnou dobu, kdy došlo ke katastrofě letounu Gazpromu. 

Po odletu z opravárenského závodu vyhlásila posádka nouzi a údajně zahájila vyčkávání s cílem vylétat palivo.

Všechny informace jsou však předběžné a je proto třeba vyčkat na jejich oficiální potvrzení.  (Foto: russianplanes.net, @ssj100_ru, Jacdec, RIA Novosti)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Související kategorie

Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
22.07.2024 12:16

Tady se to zase rozjelo vzájemnými invektivami.
Zcela zbytečně mrtvých lidí mi bude vždycky líto, ať jsou z jedné nebo druhé strany. A fabrický (předpokládám) pilot za to, že nějaký ruský "Napoleon" chtěl vstoupit do dějin, opravdu nemůže.
Ten postoj nepřejících je ve velkém kontrastu k vzájemnému postoji pilotů znepřátelených stran za 2. světové nebo studené války. Pokud spolu bojovali, řezali se hlava nehlava, ale když se pak po vojně jako veteráni spolu setkali, často se z nich stali výborní kamarádi.

kulica - nepřihlášený host (...81.93...)
17.07.2024 16:53
To: Jouda

Díky za vzpomínku na sestřelené civilní letadla ... opět jde vidět za kterou stranu kopeš, co vzpomenou i na let Korean Air Lines 007 (1983), Korean Air Lines Flight 902 (1978), který neskončil tragédií jen díky souhře náhod a umu pilotů, nebo let Aeroflotu 902 (1962) ... ?
Třeba za let Siberia Ukrajina zaplatila odškodné, sestřel byl při vojenském cvičení. Co Rusko? Kdy zaplatí odškodné za sestřel malajské 777?

Fascinuje mě, jak Jodouvé a podobní zvládají se ohnánět paragrafy ... tady cituješ něco o svobodě a přitom hájíš názory státu, kde se zavírá za názor jiný než je v souladu s tím, který je daný jako oficiální, nesmíš říct co si myslíš a dělají problém i dětem (i jejich rodičům), které namalují obrázek, který se nehodí propagandě. Opozice je zavřená nebo v emigraci a kdo nestihl utéct, tak je v gulagu nebo totálně odepsaný jako u nás před rokem 89 ...
Nestydíš se? Můžeš se podívat ráno do zrcadla?

Janči - nepřihlášený host (...102.48...)
17.07.2024 12:50
Jouda...

Vy ste chorý človek... Oháňať sa na internete tým, že nie som Čech a nemám právo sa vyjadrovať, to je fakt, že úbohé a primitívny pokus... Oháňate sa tu demokraciou a tvárite sa urazene a pritom sa zastávate národa, ktorý denodenne vraždí nevinných ľudí... Inak, tak krásne si protirečíte vo svojej snahe ma zosmiešniť, na jednej strane hovoríte o právach a demokracii a slobode vyjadrovania a na druhej mi vyčítate, že sa vyjadrujem na internete... Proste typický úbohý bezargumentačný komentár.... Inak, milí admini, nechcete porozmýšľať nad inou formou diskusie a dať ju nejak inak, aby nemohol si len tak hocikto dať hocijaké meno a písať hocijaké drísty? Myslím, že by to pomohlo úrovni tohto webu

MK. (...192.13...)
17.07.2024 10:04

Na faktu, že přesně před deseti lety sestřelil ruský protiletadlový systém Boeing 777-200 registrace 9M-MRD, který operovaly Malaysian Airlines, whataboutismus nic nezmění.

Jouda - nepřihlášený host (...220.101...)
17.07.2024 09:46

Ještě tedy jednou pro Janči, když už nechápete nebo nečtete předchozí příspěvky. Hovoří se tu o pádu civilního dopravního letadla, tak nechápu, proč do toho musíte cpát nesouvisející věci.

A psát si budu, co uznám za vhodné a kam budu chtít, do toho mi kór nějaký Slovák nebude kecat. Asi by se vám nečetly moc dobře narážky, jako je třeba: "Proč se cpete do diskuse na českém serveru, pruďte si na Slovensku." Doporučuji si v této souvislosti projít usnesení předsednictva České národní rady č. 2/1993 Sb., o vyhlášení LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD jako součástí ústavního pořádku České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Neznalost zákona neomlouvá.

Je zajímavé, že lidé, kteří se rádi označují za demokraty, humanisty, či brání tu "jedinou správnou" pravdu apod. se velmi rádi ohánějí slovy "buďte radšej ticho" a jejich různými obměnami. Tak se pozná správný demokrat, že? Jo, a všiml jste si, že první příspěvek zde zveřejnil někdo vám podobný? Ne někdo, koho nazýváte "ruským trollem", ale evidentně nějaký pan "spravedlivý" a až díky němu se zde rozvinula následná "diskuse". Jinak by ti "ruští trollové" také neměli potřebu článek komentovat, resp. reagovat na primitivní výlevy. Takže se uklidněte, navíc jste tu hostem (pokud byste v ČR dlouhodobě žil, tak si určitě osvojíte češtinu, že?), tak se podle toho chovejte. Pěkný den.

Téměř přesně před 36 lety byl sestřelen let Iran Air 655 americkým raketovým křižníkem USS Vincennes. Před téměř 23 lety byl sestřelen ukrajinským letectvem nad Černým mořem let Siberia Airlines 1812. A ještě by se dalo chvíli pokračovat. Jestlipak jste si, Mk., také vzpomněl nebo si vzpomenete?

MK. (...192.13...)
17.07.2024 08:57

Přesně před deseti lety sestřelil ruský protiletadlový systém Boeing 777-200 registrace 9M-MRD, který operovaly Malaysian Airlines.

Janči - nepřihlášený host (...102.48...)
16.07.2024 13:49
Pre prítomných RuSSkých trollov:

Prečo by sme mali ľutovať pád lietadla v RuSSku? Keď pár hodín pred tým RuSSi trafili nemocnicu cielene plnú detí na dialýze a pri liečbe? Keby neinvestovali do rakiet a do vojny, možno by tie peniaze, ktoré boli v tej rakete, zabránili tomu pádu lietadla... Ak chcú Russi západnú techniku, Airbus, Boeing, stačí sa stiahnuť z Ukrajiny a vyplatiť všetky škody do centu... Takže milí trollkovia píšuci vždy iba pod „Russký“ článok, buďte radšej ticho

Jouda - nepřihlášený host (...220.101...)
16.07.2024 13:27
Pro cyklistu

Pane cyklisto, ano, máte pravdu, vaše čeština je krásná, vytříbená, slušná a elegantní. Má se té vaší rovnat zdaleka nemůže. Pracujete v Ústavu pro jazyk český? Ne? Přeci takovou kapacitu nemohou nechat ladem! Hanba jim!

Rovněž vaše duševní schopnosti a cit pro argumentaci jsou na vysoké úrovni. Jak jste toho všeho dosáhnul? Podědil po rodičích, vypracoval se tvrdou prací? Neposlal byste mi svou fotografii, abych si ji mohl vylepit na nástěnku a aby mi byla motivací pro dosažení vašich nesporných kvalit? Klaním se!

cyklista - nepřihlášený host (...93.119...)
16.07.2024 08:43
Milý Joudo,

místo faktů jste použil argumentační faul - výsměšný útok na přispěvatele. Neumíte správně česky a místo omluvy se v tom hovně ještě rochníte. Byl byste akorát směšný, kdybyste se nezastával nacistického Ruska.

Russák - nepřihlášený host (...29.58...)
15.07.2024 19:05
Russáci

v Syrii vybombardovali 3467 nemocnic a na uajině v tom pokračují.
Tak to mají za to.
Sláva Banderovi.

Celkem 35 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace