Evropská komise povolila Lufthanse převzít podíl v ITA Airways

  • 04.07.2024 17:48

Za 325 milionů eur získá Lufthansa 41% podíl v ITA Airways, a to s možností postupně získat až 100 %. Evropská komise to oznámila ve středu. Schválení je podmíněno splněním určitých podmínek, které mají zajistit, že spojené společností nepoškodí soutěžní prostředí.

Lufthansa a ITA Airways postupně učinily některé ústupky, aby dosáhly schválení transakce. Komise měla vydat závěrečné stanovisko do 4. července.

Minulý týden Lufthansa varovala, že další ústupky již nebudou a pohrozila, že pokud transakce nebude do 4. července schválena, z transakce vystoupí. To by byla vážná rána italské vládě, která se chce ztrátové společnosti zbavit. Společnost ITA Airways, jejímž jediným vlastníkem je italské Ministerstvo hospodářství a financí by to uvrhlo do obtížné situace.

Podmínky pro akvizici ITA Airways schválila italská vláda v květnu 2023 (více zde). Společnost Deutsche Lufthansa AG nabídla za 41% podíl ve společnosti ITA Airways (Italia Trasporto Aereo S.p.A.) 325 milionů eur s tím, že bude mít právo postupně získat až 100 %. Transakce podléhá schválení EK.

Skupina Lufthansa získá díky ITA Airways silnější postavení na trzích jižní Evropy a na některých klíčových dálkových linkách.

Schválení transakce je důležitou a pozitivní zprávou pro celé odvětví evropské letecké dopravy, které je příliš fragmentované a potřebné efektivnosti může dosáhnout postupnou konsolidací.

( Foto: The Flight Club, Business Travel USA, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace