Kvůli intenzivním bouřkám newyorská letiště přerušila provoz. Šéf United kritizuje FAA

  • 28.06.2023 21:00

Kvůli špatnému počasí je letecký provoz v severovýchodní části USA od víkendu chaotický, tisíce letů je zpožděno či zrušeno. Během posledních tří dní bylo zpožděno na 8.000 letů a 2.000 letů zrušeno.

Velmi intenzivní bouřky v newyorské oblasti trvající od neděle donutily regulátora vyhlásit tzv. „ground stop“ a zastavit provoz letišť La Guardia Airport, JFK International Airport a Newark Liberty International Airport. K postupnému zotavení provozu na JFK a La Guardia dochází až od úterního večera, avšak návratu do normálu stále brání výskyt bouřek. Ve středu je stále řada letů zpožděna, zrušena nebo divertovala na jiná letiště.  

V důsledku zastavení odletů byla letiště totálně přeplněna letouny, které nemohly odletět. (viz La Guardia, obr. FlightRadar24.com). Ve středu regulátor FAA indikuje možný „ground stop“ na dalších letištích, tak jak se bouřková činnost přesunuje. Aktuální informace FAA k situaci jsou zde National Airspace System.

Dalšími letišti silně dotčenými špatným počasím byly Boston Logan International Airport (BOS) a Philadelphia International (PHL), Reagan National Airport (DCA), Baltimore-Washington International Airport (BWI) a Toronto Pearson International (YYZ).  

Zřejmě nejvíce byly postiženy lety United Airlines. United mají od neděle do středy zpožděno asi 40 % letů. V emailu zaměstnancům společnosti šéf United Scott Kirby ostře kritizoval regulátora FAA, že “zpackal víkend“ tím, že zbytečně rušil stovky letů v severovýchodní oblasti USA.

Kirby konstatoval, že zatímco v minulosti byl regulátor schopen takové situace řešit bez velkých dopadů na provoz, během víkendu regulátor nesmyslně nařídil snížit počat příletů na Newark o 40 % a odlety v neděli snížil o 75 %. Počasí s intenzivními bouřkami přitom zasáhlo tuto oblast až během neděle. Zpožděními bylo dotčeno asi 150.000 cestujících.

Řada cestujících si stěžuje, že zpoždění odletu se několikrát prodlužovalo, aby nakonec byl let zrušen. Jako vždy v takových případech na letištích nebyl dostatek míst k sezení či odpočinku a call centrum United bylo přetíženo. Cestujícím sice bylo doporučeno přebookovat se přímo prostřednictvím aplikace United, ta však nefungovala správně. Vyhrocenou situaci na letištích ukazuje video zde

(Foto: FAA, FlightRadar24.com, @amtravels3


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace