Rusko a Gruzie jednají o obnově přímého leteckého spojení

  • 12.05.2023 17:00

V roce 2019 bylo rozhodnutím ruského prezidenta Putina přerušeno přímé letecké spojení Ruska s Gruzií. V souvislosti s válkou na Ukrajině a s tím souvisejícími omezenými možnostmi cestování se vloni Gruzie stala oblíbenou destinací pro ruskojazyčné návštěvníky, zejména z Ruska, Ukrajiny a Běloruska.

Gruzínská vláda dlouhodobě projevuje o obnovení spojení zájem, a to kvůli podpoře cestovního ruchu a konektivitě pro početnou gruzínskou komunitu v Rusku, která čítá asi 1,6 milionu lidí. Cesty tranzitem přes Turecko se po zahájení války v únoru 2022 staly cenově těžko dostupnými, cena letenek řádově vzrostla.

Ruský prezident Putin podepsal 10. května dekret, kterým od 15. května ruší pro gruzínské občany vízovou povinnost a zároveň zrušil i své rozhodnutí o přerušení leteckého spojení.

Několik ruských leteckých společností o lety projevilo zájem, mezi nimi Red Wings a Aeroflot. Gruzie podmiňuje obnovení spojení dodržením západních sankcí. Ruské letecké společnosti tak budou moci na linkách používat nejspíš pouze SuperJety.

Zatímco gruzínská vláda spojení prosazuje, gruzínská prezidentka Salome Zurabišvili označila rozhodnutí Ruska zrušit vízovou povinnost za provokaci.

Evropská komise vyzvala Gruzii, aby nepovolila přistání letadel ruských leteckých společností na gruzínských letištích.

Je nutno konstatovat, že vztahy Gruzie a EU v loňském roce ochladly poté, kdy Gruzie na rozdíl od Moldavska a Ukrajiny nezískala statut kandidátské země.

Před rozhodnutím o přerušení leteckého spojení byla Gruzie nejrychleji se rozvíjejícím evropským trhem. Vedoucí společností v Gruzii je Wizz Air, následován Turkish Airlines a Pegasus. (Foto: agenda.ge, winesgoergia, Emergin Europe, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
15.05.2023 10:00

Vzhledem k tomu, že sice EU má plná ústa nutnosti osvobodit Gruzii od de facto ruské okupace (Abcházie, Osetie), ale jinak je v tom necháváme se koupat, tak se jim vůbec nedivím. Z něčeho žít musej, a obchodní vztahy s EU poněkud vadnou. Taková je realita, kterou momentálně nezměníme.

petrp (...160.44...)
13.05.2023 08:33

Rusofob nerusofob,ale jako principielně to je nepřijatelné

petrp (...160.44...)
13.05.2023 08:31

.....no pokud by v roce 1999 Královna zakázala k nám lety z Británie a teď , když by se to již králi opět hodilo, tak by je dekretem nařídil..
.no,nevím nevím.

Nezdolný - nepřihlášený host (...47.99...)
13.05.2023 07:48

Tak to se zdejší rusofobní úderce líbit nebude :D

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace