Další letištní incident – záchranné vozidlo křížilo dráhu startujícímu Boeingu

  • 23.03.2023 08:00

Dráhu startujícímu Boeing 737-700 společnosti Southwest Airlines linky zkřížilo (více zde) na letišti Baltimore-Washington International Thurgood Marshall Airport (BWI) vozidlo záchranné služby. Nejmenší horizontální vzdálenost sanitky a rozjíždějícího se letadla činila v momentu křížení pouhých 52 metrů. Vozidlo letecké záchranné služby Aircraft Rescue and Fire Fighting (ARFF) vstoupilo na dráhu 15R bez povolení.

Záznam rozhovoru řídícího provozu a řidiče sanitky ukazuje, že řídící povolil záchrannému vozidlu křižovat dráhu 10 a zastavit před dráhou 15R (“cross runway 10 and to hold short of runway 15R”), avšak řidič tuto instrukci chybně zopakoval jako povolení křižovat obě dráhy (“crossing runway 15R”). Řídící provozu tuto chybu neopravil a křížení se proto nepodařilo zabránit. Záznam kritické části rozhovoru je zde.

FAA označilo incident jako “incident s podstatným potenciálem srážky” a na čtyřstupňové stupnici nebezpečnosti označil stupněm B.

V letošním roce bylo na amerických letištích zaznamenáno osm případů nebezpečného sblížení letadel (zde).

K incident přitom došlo již 12. ledna, ale na povrch zřejmě vyplul až nyní, kdy se situace na amerických letištích stává horkým tématem amerických úřadů a médií.

Alarmujícím nárůstem nebezpečných situací na letištích se zabývá americký regulátor FAA a úřad pro bezpečnost v dopravě NTSB. (Obr.: The New York Post, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace