Nová italská vláda prodá 100% společnosti ITA Airways

  • 28.12.2022 08:00

Italská vláda pokračuje v úsilí privatizovat ITA Airways. Vláda je 100 % vlastníkem společnosti. Bývalá vláda premiéra Draghi usilovala zachovat si v aerolince vliv prostřednictvím minoritního podílu. Proti tomu nová vláda premiérky Giorgie Meloni se rozhodnutím z 21. prosince 2022 přiklání k úplné privatizaci, tj. prodeji 100% společnosti. K prodeji přitom může dojít v několika krocích, což může transakci zjednodušit a urychlit.

Ministr financí Giancarlo Giorgetti odůvodnil, že vláda si nepřeje interferovat s komerčními rozhodnutími vedení společnosti a nechce zasahovat do volného trhu letecké dopravy. Informaci přineslo zpravodajství Reuters (více zde).  

Za hlavního favorita a dnes možná i jediného zájemce o převzetí ITA Airways je považována Lufthansa. Skupina Lufthansa prokazuje svůj zájem dlouhodobě a konsistentně.

Skupina Lufthansa vstoupila do privatizačních jednání v rámci konsorcia vedeného švýcarskou kontejnerovou společností MSC. Podle informací Reuters MSC z transakce definitivně odstoupila.

Tržní hodnota společnosti ITA Airways je odhadována okolo 500 milionů eur. Aerolinka má ve svém parku 65 letadel a dalších 69 má objednáno.

Soudí se, že pro Lufthansu by nebylo složité začlenit ITA Airways do skupiny. Skupina Lufthansa by tím výrazně posílila svou přítomnost na významném italském trhu a na transatlantických linkách.

Pro SkyTeam by to takřka jistě znamenalo ztrátu ITA Airways. S pozastavením členství Aeroflotu v alianci by to znamenalo podstatný ústup SkyTeamu v Evropě. (Foto: FT, planes.cz) 


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace