Boeing žádá FAA o schválení úpravy povrchu letadel 787

  • 17.11.2022 08:30

Zatímco v médiích se kvůli soudní při Qatar Airways vs. Airbus věnuje velká pozornost defektu povrchů letadel A350, podobné problémy vykazují i letadla Boeing 787. U Boeingů odpadává lak z horního povrchu křídel a stabilizátorů, a to v důsledku intenzivního ultrafialového záření.

Jde tedy o systémový problém laku naneseného na kompozitní materiál, resp. na mřížku pro odvod statické elektřiny.

Jako první oznámily vloni odpadávání laku z povrchu křídel hned několika Boeingů 787-9 Air New Zealand. O situaci jsme informovali zde

Boeing nyní navrhuje FAA úpravu povrchu a žádá o schválení takové úpravy.  

Jak Airbus, tak Boeing zdůrazňují, že se nejedná o problém, který by jakkoliv ohrozil bezpečnost provozu letadel, která i přes defekt laku zůstává vysoká.

Boeing k úpravě defektů používá samolepku. Nyní žádá FAA o schválení další ochranné vrstvy blokující UV záření na exponované části povrchu.

Boeing k tomu v pondělí uvedl, že použití lepicí pásky je sice naprosto vyhovující z hlediska praktického i bezpečnostního, ale na cestující nepůsobí dobře, když vidí na povrchu křídla samolepky. Může to vyvolat dojem, že letadlo není bezpečné.

Airbus odmítl defekty laku na letadlech Boeing 787 komentovat, Qatar Airways se nevyjádřily. (Foto: Reuters, wikimedia, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace