Boeing bude kanibalizovat uskladněné MAXy. Chybí motory

  • 20.08.2022 08:30

Dodávky letadel Airbus i Boeing brzdí problémy dodavatelských řetězců. Obě společnosti předpokládají, že nedostatek komponent se bude projevovat ještě v roce 2023. Airbus i Boeing trpí mimo jiné nedostatkem motorů CFM International LEAP-1.

Airbus nyní na továrních letištích parkuje „kluzáky“, A320neo čekající na dodávky motorů CFM a Pratt & Whitney. Kluzáků nyní parkuje Airbus asi 30. Připomíná to situaci v roce 2018, kdy nedostatek motorů způsobil, že Airbus měl uskladněnu dokonce asi stovku vyrobených A320neo bez motorů.

Generální ředitel Boeingu Dave Calhoun prohlásil, že „kluzáky“ vyrábět nebude a chce tempo výroby udržet mezi 20 až 30 MAXy měsíčně. Boeing trpí přirozeně nedostatkem motorů podobně jako Airbus, má však zajímavou možnost, jak problém vyřešit. Boeing využije dlouhodobě parkované letouny, ze kterých sejme motory a namontuje na nově vyrobené stroje. Nevýhoda – vysoký počet vyrobených a nedodaných letadel – se tak přechodně změní na výhodu. Některé nově vyrobené MAXy tak dostanou nové, tři roky staré motory.

Fotografie zachycují letadla bez motorů. Žluté bloky zavěšené v místě motorů brání tomu, aby si letadlo bez motorů „sedlo na zadek“. (Foto: NYT, Leeham News, Reuters)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
22.08.2022 15:51

Něco budou mít ještě skladem, něco zkanibalizujou, něco koupěj přes Čínu, Azerbajdžán...
Kromě toho, sankce se (alespoň zpočátku se to tak uvádělo) netýkaly zakázek uzavřených ještě před platností sankcí, takže toto by i mohl být ten případ. Nevím, jak se otázka sankcí vyvíjela dál, ale ta má první věta platí bez jakýchkoli pochyb.

Arpad - nepřihlášený host (...228.95...)
21.08.2022 14:09
Boeing

Asi pred mesiacom (mozno 2) Boeing loboval u US vlady aby zmiernili sankcie na rusko v oblasti letectva, nakolko kvoli nedostatku titanu, ktory Boeing priamo odobera(l) z ruska priamo ohrozovalo vyrobu. Predpokladam, ze sa urobila vynimka vymenou za nahradne diely. O tejto veci je mozne najst clanky na netu....

Pan Z - nepřihlášený host (...111.231...)
21.08.2022 04:44
Spare parts for Airbus and Boeing in RF

Muze mi nekdo vysvetlit prosim jak je mozne, ze letadla zapadnich znacek stale letaji nad Ruskem a kde jsou ty reci, ze budou vytahovat nejaky starsi era USSR typu ..jelikoz nebudou dily.....neco tu tezce nehraje...sankce jsou, ale eroplany stale letaji....kde tedy berou ty dily...??? Zapade???

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace