Ruský regulátor umožnil provoz MAXů. Má to však háček.

  • 24.07.2022 17:00

Ruský regulátor povolil 19. července provoz letadel Boeing 737 MAX ve vzdušném prostoru Ruska. V tomto případě však nejde o recertifikaci, pouze o povolení provozu. Navíc se povolení netýká letadel provozovatelů ze zemí, které přijali proti Rusku sankce.

Letadla 737 MAX byla v Rusku (stejně jako jinde) uzemněna v březnu 2019.

První využil tohoto povolení 737 MAX 8 (EW-528PA) společnosti Belavia letící 21. července na lince z Minsku do Tbilisi a zpět. (Uzavření vzdušného prostoru Ukrajiny mimochodem prodlužuje letovou dobu z Minsku do Tbilisi na takřka 4 hodiny – viz flightradar24.com). Na linkách do Ruska nahradí MAXy Belavie doposud nasazované Embraery E-175/195.

MAXy chtějí na linky do Ruska nasadit kazašská SCAT, Turkish Airlines, Corendon a flydubai. Jediným ruským provozovatelem MAXů jsou S7 Airlines, které však letouny nemohou používat, protože nejsou certifikovány. V podstatě je to irelevantní, protože S7 Airlines již dříve oznámily, že obě letadla 737 MAX vrátí leasingové společnosti.

Letadla 737 MAX zatím nerecertifikovala také Čína, největší trh letadel Boeing. Čínské letecké společnosti mají objednávky na asi 500 MAXů. Vzhledem k trvajícím anticovidovým opatřením letadla v danou chvíli v Číně nejsou potřeba a jejich prodlužované uzemnění je proto pro čínské letecké společnosti výhodné. (Obr.: flightradar24.com, foto: Yandex zen, Belavia)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace