Írán potřebuje stovky dopravních letadel

  • 08.02.2022 08:00

Jednání s Íránem o jaderném programu probíhající od listopadu ve Vídni pokračují úspěšně. Teherán v rámci jednání trvá na odvolání všech sankcí. Přinejmenším částečné odvolání sankcí výměnou za jadernou dohodu se zdá pravděpodobné.

Nyní je předmětem sankcí vše možné, dopravní letadla a náhradní díly nevyjímaje. Stávající letecký park Íránu má průměrné stáří 26 let a trpí chronickým nedostatkem náhradních dílů. To přispívá k nízké úrovni bezpečnosti provozu. Potřeba nových letadel je proto více než naléhavá.

EU konstatuje, že jednání probíhají v „pozitivní atmosféře“, Rusko vyjádřilo spokojenost, že jednání „akcelerují“. Dohodu si přeje Čína. Írán signalizoval ochotu vstoupit do přímých jednání s USA.

Jednání mohou otevřít cestu k modernizaci leteckého parku íránských leteckých společností. V letech 2015 a 2016, kdy došlo k určitému zlepšení vztahů se Západem, objednal Írán až 300 nových letadel. Z nich bylo dodána necelá dvacítka.

Seznam objednaných letadel je vskutku impozantní. Pouze společnost Iran Air u Airbusu objednala 118 letadel, a to včetně 12 letadel A380. S Boeingem podepsaly Iran Air závazek (MoU) na 80 letadel (50x 737 MAX 8, 15x 777-300ER a 15x 777-9).

V mezidobí společnost ATR stihla dodat společnosti Iran Air 13 letadel ATR 72-600 (objednávky až 40 letadel), Airbus dodal dvě letadla A330 a jeden A321. V roce 2018 prezident Trump rozhodl od Dohody odstoupit, což přineslo další zpřísnění sankcí, a to včetně úplného zákazu vývozu západní letecké techniky.

Objednávky Airbusu jsou formálně stále platné, Boeing závazek v mezidobí zrušil.

S pokrokem vídeňských jednání roste šance, že dodávky letadel a náhradních dílů íránským leteckým společnostem budou obnoveny. (Foto: ATR, Airbus, planes.cz)   


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Jirka - nepřihlášený host (...49.247...)
09.02.2022 15:17

@aka - Toto není pravda. Iránské ozbrojené síly jsou přítomny jak v Iráku, Sýrii, tak i v Jemenu. Podporují a financují hnutí Hezbollah (teroristická organizace systematicky útočící na Izrael) a na Izrael útočí prakticky neustále. Tyto nevyhlášené války a podpora teroristických organizací je mnohem nebezpečnější než klasická otevřená válka. Navíc ten režim je nepředvídatelný, zemi kontroluje "nejvyšší vůdce", což je reálně náboženský fanatik. Který se ráno může probudit a říct že mluvil včera s Alláhem a ten mu řekl že je super zlikvidovat sionistické bezvěrce. A další den Evropu. To opravdu nechcete. Nejen kvůli Izraeli, ale kvůli vlastní bezpečnosti.

Kdyby v Iránu vládl standartní režim, už dávno by se dohodl a všechno by bylo v pohodě. Ale bohužel tam vládne ta sebranka co tam vládne.... Kdyby to byl nějaký polo-křovákov někde v rovníkové Africe, tak je to jedno. Ale ta země má velmi slušný průmysl a velmi vzdělanou populaci a proto je to tak nebezpečný. Oni jsou reálně schopný si tu atomovku zbastlit a navíc je to zhrzená regionální velmoc... On i ten Putin je přece jen Evropan, je to hajzl, o tom žádná, ale náš. Všichni tak nějak chápeme proč dělá to co dělá a jaký budou jeho kroky. A nakonec se s nim dá racionálně domluvit.

aka - nepřihlášený host (...176.110...)
08.02.2022 23:02

Nerozumím sankcím vůči Íránu, když daleko větší nebezpečí hrozí z Ruska nebo Číny. Írán nikdy jinou zemi nenapadl na rozdíl od Ruska. Ani nevraždí lidi v Evropě a Turecku jako to dělají Rusko a Saudská Arábie.

O. M. - nepřihlášený host (...239.70...)
08.02.2022 21:52

Abychom jim mohli prodávat letadla, tak budeme dělat, že jim věřímě, že tu atomovku vyrobit nezkoušej.
Nebo snad víme (a neříkáme), že už ji maj a tak je to jedno?

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace