Qatar Airways žalují Airbus kvůli problémům A350

  • 23.12.2021 13:00

Protože Qatar Airways a Airbus ani po roce nedokázaly najít společné stanovisko k vadám povrchu některých letadel A350, jejich spor nyní řeší londýnský soud.

Aerolinka z důvodů vady povrchu letadla uzemnila 20 strojů z celkového parku 53 letadel A350. Qatar tvrdí, že se jedná o vážný strukturální problém, který ohrožuje bezpečnost. Airbus považuje věc za defekt laku a rozhodně odmítá, že by se jednalo o něco, co jakkoliv ohrožuje způsobilost letadla. V tomto názoru je Airbus podporován regulátorem EASA.

Qatar je přesvědčen, že Airbus se problému důkladně nevěnuje a neodhalil proto skutečnou příčinu problému. Airbus naopak argumentuje, že Qatar bez dobrých důvodů odmítl řadu návrhů Airbusu, jak vadu odstranit.

Problémy povrchu se objevily na několika dalších letadlech asi šesti dopravců. Ti v nich však nespatřují riziko pro bezpečnost letů a na jejich letadlech byly provedeny úpravy, které Airbus předepsal.

Airbus 9. prosince informoval, že zadal zpracování nezávislého právního posudku.  (Foto: Reuters)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace