Na Dreamlinery si zákazníci počkají do dubna

  • 03.12.2021 08:00

Leeeham News dne 30. listopadu 2021 s odvoláním na informace od zákazníků uvádí, že k obnovení dodávek může dojít až v dubnu 2022, tj. o několik měsíců později, než se ještě v říjnu l.r. doufalo.

Před Dubai Airshow Boeing ujistil, že dosáhl výrazného pokroku v odstraňování defektů letadel 787, který umožní v krátké době obnovit dodávky.

Deník The Seattle Times dne 19. listopadu 2021 s odvoláním na interní zprávu FAA uvedl, že kompozitní materiál používaný při výrobě křídel, trupu a ocasních ploch 787 je kontaminován teflonem (PTFE), což vede k mimolimitním mezerám struktury kompozitního materiálu. Defekty nemohou ovlivnit bezpečnost, mohou však způsobit předčasné stárnutí konstrukce. Problémem mohou být místa, kde se jednotlivé díly spojují (např. kořen křídel). Plán obnovit v krátké době dodávky tím vzal zřejmě za své a hrozí další zpoždění v obnovení dodávek.

Regulátor FAA nekomunikoval žádný časový plán, za jakých podmínek a kdy letadla schválí do provozu. Boeing oznámil, že provádí inspekce a dynamiku výroby 787 upravil s ohledem na prioritní potřebu zajistit kapacity na inspekce a opravy defektů již vyrobených letadel. Ujistil, že zjištěné defekty nijak neohrožují bezpečnost letadel, která jsou již v provozu. FAA se domnívá, že problém se může týkat tisícovky Dreamlinerů, které jsou již v provozu.

Výroba Dreamlinerů byla přerušena v říjnu 2020, obnovena po pěti měsících v březnu 2021 a od konce května opět přerušena. V letošním roce (do konce října) dodal Boeing zákazníkům pouze 14 letadel 787, nedodáno je pro výrobní defekty okolo 110 Dreamlinerů.

Řada leteckých společností řeší, jak nahradit výpadek kapacit. Nejpřirozenějším řešením je zpomalení obměny 777-300ER a příp. návrat již odstavených letadel 777 do provozu. Roste zájem o dlouhodobý leasing 777.

Některé společnosti budou objednávky letadel 787 rušit, neboť v případě zpoždění o 12 měsíců mohou vypovědět kontrakt bez penalizace.

Problémy s kompozitním povrchem letadel A350 má také Airbus. Několik společností ohlásilo defekty laku. Qatar v důsledku defektů uzemnil 20 letadel A350. Zmíněné problémy se však podle všeho týkají pouze defektního laku a nejedná se struktury kompozitního materiálu. (Foto: The Wall Street Journal, tab. Boeing, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace