Pojišťovny vyplatí akcionářům Boeingu 225 milionů dolarů

  • 06.11.2021 17:00

Pojišťovny v rámci odpovědnostního pojištění stávajících i bývalých členů představenstva společnosti Boeing zaplatí akcionářům vyrovnání ve výši asi 225 milionů dolarů. Skupina akcionářů žalovala představenstvo ze zanedbání svých povinností, a to zejména zanedbání dohledu nad bezpečností letadel 737 MAX. Vyplývá to z informace deníku The Wall Street Journal. Dohodu by měl soud v Delaware registrovat v pátek 5. listopadu.

Počátkem září soud státu Delaware rozhodl, že členové představenstva Boeingu mohou čelit žalobě akcionářů v souvislosti s katastrofami letadel 737 MAX, při kterých zahynulo 346 osob. Rozhodnutí vychází z toho, že katastrofa letadla Lion Air měla být dostatečným varováním o nebezpečném systému řízení letadla MCAS, avšak představenstvo varování ignorovalo. Soudce shledal, že orgány společnosti vědomě obelhávali veřejnost ve věci bezpečnosti letadla.   

Boeing rovněž souhlasil jmenovat do představenstva specialistu na leteckou bezpečnost. 

Dohodou, která má charakter mimosoudního vyrovnání se akcionáři zřejmě vzdávají jakýchkoliv dalších nároků proti členům představenstva. To se týká především stávajícího generálního ředitele Calhouna, který byl členem představenstva již v době vývoje 737 MAX.

V lednu 2021 se ministerstvo spravedlnosti (DoJ) a společnost Boeing dohodly, že výrobce zaplatí 2,51 miliardy dolarů v souvislosti s „kriminální konspirací“ okolo vyhodnocení letové způsobilosti modelu 737 MAX regulátorem FAA. Z této částky byla peněžní pokuta stanovena na 243,6 milionů dolarů, kompenzace pro zákazníky 1,77 miliardy dolarů a 500 milionů dolarů jako fond pro pozůstalé po 346 obětech katastrof letů Lion Air 610 a Ethiopian 302. Dohoda o vyrovnání umožnila výrobci vyhnout se federální žalobě. (Foto: NDTV) 
 

Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace