El Al jedná o spojení se společností Arkia

  • 20.10.2021 08:00

Společnost El Al oznámila na burze (Tel Aviv Stock Exchange (TASE)), že zahájila jednání se společností Arkia o možném spojení. Zatím nebylo uzavřeno žádné ujednání ani oznámen rozsah případné transakce. Pokud by ke spojení došlo, není garantováno, zda transakci schválí antimonopolní úřad. El Al je největší a Arkia druhou největší leteckou společností Izraele.

El Al se již dříve bezúspěšně snažil dosáhnout spojení své divize Sun D’Or se společností Israir, avšak regulační úřady návrh v roce 2018 neschválily, neboť se obávaly dominance na linkách do Eilatu.

Pokud odhlédneme od špatné finanční situace El Al, spojení by mělo smysl, neboť obě společnosti se vhodně doplňují. V tomto případě by rozhodování regulačních úřadů bylo jednodušší. Z hlediska leteckých parků by znamenalo spojit park letadel Boeing (společnosti El Al) s parkem Arkia, který sestává z Airbusů a Embraerů.

Společnost El Al v současné době žádá vládu o pomoc ve výši 100 milionů dolarů jako kompenzaci za škody způsobené koronavirem varianty Delta.

Izraelská vláda se k požadavku El Al nestaví pozitivně a vyjádřila překvapení nad výší požadované kompenzace. Nárok na kompenzaci odmítá s tím, že pomoc může udělit výhradně na základě vlastního rozhodnutí, a to s ohledem sociální a ekonomické priority.

Vláda drží ve společnosti El Al asi 15% podíl. (Foto: globes.co.il, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace