Airbus očekává v brzké době první objednávky A350F

  • 24.09.2021 08:00

Airbus zatím neřeší, kdo bude zahajovacím zákazníkem perspektivního nákladního typu A350F. Výrobce oznámil, že v nejbližší době očekává první objednávky. Nasvědčují tomu velmi pozitivní rozhovory s potenciálními zákazníky. Obchodní ředitel Airbusu Christian Scherer to uvedl během konference Airbus Summit 2021, která probíhala v Toulouse ve dnech 21. a 22. září.

Rozhodnutí o zahájení vývoje a výroby bylo oficiálně ohlášeno v červenci. Rozhodnutí však předcházela jednání s potenciálními zákazníky, která měla Airbus ujistit, že zájem trhu je dostatečný, aby byl vývoj zahájen. Aby byl program A350F komerčně úspěšný, potřebuje Airbus prodat alespoň 150 exemplářů A350F. Je známo, že Airbus obvykle zahajuje vývoj a výrobu, když si zajistí 50 předběžných objednávek.

Scherer zmínil, že řada A320neo je nyní vyráběna tempem 43 letadla měsíčně, přičemž do poloviny roku 2023 vzroste tempo výroby letadel řady A320neo na 64 měsíčně.

Experti jsou přesvědčeni, že rozhodnutí vyvinout A350F je z mnoha důvodů dobrým tahem. Kromě toho, že se letadlo nepochybně setká na trhu s vysokou poptávkou, Airbus tímto rozhodnutím může donutit Boeing k vývoji nákladní verze Boeingu 777X. Vzhledem ke kapacitním omezením vývojového oddělení Boeingu se tím nejspíš dále odsune program NMA příp. vývoj nástupce 737 MAX. Airbus tak bude chránit nejdůležitější část svého portfolia. Pokud bude Boeing výzvu ignorovat, pak umožní Airbusu ustavit pozici na trhu nákladních letadel, kterému Boeing dosud dominuje.

K této situaci došlo, když vstup A320neo na trh donutil Boeing ke spěšnému vývoji 737 MAX a odkladu prací na zcela novém letadle, které by bylo nástupcem 737 NG. Boeing vývoj remotorizované verze 737 NG nikdy předtím neplánoval.

Informace o Summitu najdete zde.


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace