Crew Dragon se čtyřmi neprofesionálními astronauty úspěšně zakončil svou historickou misi

  • 19.09.2021 08:30

Po třech dnech na oběžné dráze přistála v neděli časně ráno v moři nedaleko mysu Canaveral čtyřčlenná amatérská posádka lodi Crew Dragon Resilience společnosti SpaceX.

Tato mise je pozoruhodná a rekordní hned z několika hledisek: 

  • první vesmírná mise neprofesionálních astronautů
  • první černá žena (Sian Proctor) pilotem kosmického prostředku
  • nejmladší Američan ve vesmíru – Hayley Arceneaux je 10 let
  • první zcela soukromá mise SpaceX
  • nejvyšší oběžná dráha

Raketa Falcon 9 vynesla ve středu z odpalovací rampy na Floridě na oběžnou dráhu loď Crew Dragon Resilience mise Inspiration4. První stupeň nosné rakety Falcon 9 po odpojení přistál na mořské plošině.

Čtyřčlennou posádku dvou mužů a dvou žen tvořili: Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor a Chris Sembroski.

Na rozdíl od letu Virgin Galactic a Blue Origin vykonal Crew Dragon Resilience let orbitální. Loď obíhala Zemi ve výšce až 590 km, tj. výrazně výše, než je kosmická stanice ISS, a výše, než je Hubbleův teleskop. Kosmický prostředek Crew Dragon Resilience absolvoval již druhou cestu do vesmíru.

Let si pro celou posádku pronajal od SpaceX miliardář a generální ředitel Shift4 Payments Jared Isaacman, a to v rámci charitativní akce na podporu dětské nemocnice St. Jude Children's Research Hospital. Akce vynese nemocnici asi 200 milionů dolarů a zároveň sloužit jako inspirace celému světu. Na kolik let vyšel nebylo oznámeno.

Úspěch mise Inspiration4 je dalším vesmírným triumfem společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska. SpaceX uvádí, že mise dokládá, jak se vesmírný prostor stává více přístupným těm, kteří si přejí do kosmu letět.

Mise potvrzuje správnost rozhodnutí NASA zajišťovat lety do vesmíru privátními společnostmi. Společnost SpaceX má nakročeno, aby v roce 2024 vrátila člověka na Měsíc. (Foto: SpaceX)


Fotografie k článku



Komentáře



Rollfree - nepřihlášený host (...71.136...)
23.09.2021 03:09

Mám pocit, že když kdysi byl raketoplán opravovat Hubbla, tak byl na zemi nachystán druhý jako záložní/záchranný, kdyby se něco podělalo.
Jak asi měli zálohovanou tuhle misi?

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
20.09.2021 13:53
Drobná poznámka:

Pokud je mi známo, tak NASA vždy nakupovala od privátních společností - pomineme-li nákup sovětských / ruských RD-180 a služeb typu vynesení na orbitu, plus účast SSSR / Ruska na mezinárodních projektech.

Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
20.09.2021 07:05
Chybky

Hayley Arceneaux je 29 let, je nejmladší američankou v kosmu (German Titov měl při startu 25, Těrešková 26). Hayley je první astronautka s umělým kolenem a stehenní kostí.
Loď dosáhla vyšší orbity než je ISS. STS ale létali výš při údržbě HST (až 620 km).

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace