Starliner se vrátil do montážní haly. Let k ISS se odkládá na neurčito.

  • 07.08.2021 17:00

Perspektivní kosmický prostředek firmy Boeing CSR-100 Starliner se kvůli několika zjištěným závadám vrátil ze startovací rampy do haly vertikální montáže k podrobnější inspekci. Start rakety se proto odkládá na neurčito.

V pořadí druhý start rakety byl plánován nejdříve na 30. července a poté přesunut na 3. srpna, a to kvůli problémům připojovacího modulu stanice ISS.  Prostředek měl odstartovat k bezpilotnímu letu na stanici ISS. Odpočítávání bylo přerušeno kvůli závadám tři hodiny před zamýšleným startem.

První start Starlineru v prosinci 2019 skončil neúspěchem. Kvůli špatně nastaveným palubním hodinám prostředek nedosáhl plánované dráhy a ke stanici by nedoletěl kvůli nedostatku paliva. Rozbor letu provedený NASA odhalil řadu dalších vážných softwarových závad, které mohly ohrozit bezpečnost ISS.

Boeing a NASA proto zapracovaly do stávající verze na 80 změn. Úspěch druhého nepilotovaného letu je podmínkou pro to, aby NASA certifikovala prostředek pro první pilotovaný let. Starliner může přepravovat až sedm astronautů. NASA zaplatila Boeingu za vývoj a provoz prostředku 5 miliard dolarů.

Výše podpory je předmětem kritiky konkurenční SpaceX, která získala na vývoj Crew Dragon 3,1 miliardy dolarů a již úspěšně vykonal několik pilotovaných letů k ISS. (Foto: NASA)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace