Embraer E-Jet E2 získal povolení k provozu na londýnském letišti City

  • 05.06.2021 17:00

Embraer E-Jet E2 získal certifikát pro „steep approach“, tj. strmé přiblížení při úhlu sestupu 5,5° místo obvyklých 3°. To je jednou z podmínek pro schválení letadla k provozu na letišti London City Airport (LCY). Certifikaci udělil v květnu evropský regulátor EASA letadlu Embraer E190-E2. Letadlo rovněž plní velmi přísná hluková omezení ICAO. Podle zprávy Embraeru dosáhl E-Jet E2 příznivějších hodnot než jakýkoliv jiný moderní jednouličkový letoun nové generace a daleko příznivějších než vykazuje starší pokolení E190. Hluková stopa na odletu je proti E190 nižší o 63 %.

Letadlo nabízí proti svému předchůdci bezmála dvojnásobný dolet, což výrazně zvyšuje počet letišť, které lze bez mezipřistání dosáhnout z LCY. E190-E2 doletí z Londýna bez mezipřistání např. do Istanbulu či Moskvy.

Technicky je strmé přiblížení řešeno modifikací softwaru. Vzhledem k příbuznosti s typem E190 mohou piloti schválení k letům na LCY přejít na E190-E2 bez nutnosti dodatečného výcviku na simulátoru.

Vicepresident Embraeru pro oblast EMEA Cesar Pereira uvedl, že Embraery dnes představují 70 % provozu letiště LCY. Na linky do/z LCY nyní nasadí (či mohou nasadit) nové Embraery např. společnosti British Airways City Flyer, KLM Cityhopper, LOT, Alitalia a Portugalia. (Foto: Airline Ratings, LCY, AFP, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace