Po incidentu s letadlem Ryanairu riskuje Bělorusko částečnou leteckou blokádu

  • 25.05.2021 14:00

Šéfové zemí EU se na svém pondělním summitu shodli, že vyzvou aerolinky EU k zastavení přeletů Běloruska a běloruským leteckým společnostem zakáží vstup do vzdušného prostoru členských zemí. Zákaz zatím není pravomocný.

V souvislosti s incidentem se sice obvykle mluví o běloruské Belavii, v zemi však funguje také řada i u nás dobře známých nákladních společností, které „blokáda“ rovněž postihne. 

Americký prezident Biden uložil svému aparátu navrhnout varianty opatření s cílem postihnout osoby odpovědné za vynucené přistání letadla Ryanairu a podpořil opatření Evropské unie.

Litevská vláda se rozhodla přerušit letecké spojení s Běloruskem a běloruským letadlům zakázat vstup do vzdušného prostoru země. Litevským letištím zakázala odbavovat letadla, která by využívala vzdušný prostor Běloruska.

Po výzvě nizozemského premiéra Marka Rutteho zastavila lety vzdušným prostorem Běloruska KLM. Společnost SAS se na základě doporučení národního regulátora vzdušnému prostoru Běloruska vyhne. Svůj provoz ve vzdušném prostoru Běloruska zastavila Lufthansa. Seznam unijních aerolinek, které se vyhnou Bělorusku, se bude nepochybně rozšiřovat. To, že se letadla budou vyhýbat vzdušnému prostoru Běloruska, automaticky neznamená zákaz mezinárodních letů do Minsku.

Bělorusko obhajuje své kroky tím, že přistání letadla Ryanairu (viz foto) bylo vynuceno hlášením o bombě na palubě.

Stručný sumář zemí (nebo leteckých společností), které v úterý dopoledne již zaujaly pozici k provozu svých letadel ve vzdušném prostoru Běloruska:

Belgie
Ministerský předseda Belgie navrhl, aby EU přijala další sankce proti Bělorusku a zakázala letadlům Belavie používat unijní letiště.
 

Británie
Odebrala povolení společnosti Belavia k letům do Británie. Úřady vyzvaly letecké společnosti vyhýbat se vzdušnému prostoru Běloruska. British Airways vzdušný prostor Běloruska oblétávají již od pondělí.

Finsko
Finnair v úterý oznámil, že plánuje přesměrovat své lety mimo vzdušný prostor Běloruska.

Francie
Úřady doporučily domácím leteckým společnostem nepoužívat vzdušný prostor Běloruska, a to z důvodů bezpečnosti. Povolení Belavie na lety do Francie bylo pozastaveno. Air France již oznámila, že doporučením úřadů vyhoví.

Litva
Od půlnoci 25. května žádný letoun odlétající nebo přilétající do Litvy nesmí používat vzdušný prostor Běloruska.

Německo
Kancléřka Merkelová doporučila v pondělí rozšířit sankce proti Bělorusku, a to včetně odebrání povolení Belavii k letům do Německa. Krátce po jejím vystoupení oznámila Lufthansa, že nebude vzdušný prostor Běloruska ke svým letům využívat.

Nizozemí
Ministerský předseda Mark Rutter oznámil, že národní dopravce KLM by neměl provozovat lety přes Bělorusko. Společnost KLM požadavku vyhověla.

Polsko
Polské ministerstvo zahraničních věcí požádalo letecké společnosti, aby se vyhýbaly běloruskému vzdušnému prostoru. LOT lety tímto vzdušným prostorem již pozastavil.

Švédsko
Švédský regulátor doporučil domácím leteckým společnostem přerušit lety vzdušným prostorem Běloruska, a to až do stabilizace situace. Společnost SAS potvrdila, že bude postupovat podle tohoto doporučení.

Ukrajina
Prezident Volodymir Zelensky uložil na jednání Výboru pro národní bezpečnost a obranu vládě vypracovat návrh přerušit letecké spojení s Běloruskem. Ministerský předseda Ukrajiny v úterý potvrdil, že letecké spojení s Běloruskem bude přerušeno o půlnoci 26. května.


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Ivoš - nepřihlášený host (...98.159...)
26.05.2021 12:13
To TitanA

Pane vachmajstr vy jste ale hlava. Aeronet nebo parlamentní listy? To je vážně síla.

TitanA - nepřihlášený host (...225.72...)
26.05.2021 08:50

Pokud vím, tak byl Západem organizován atentán na běloruského prezidenta a jeho rodinu, takže aktuální situaci vnímám jako když křičí zloděj, chyťte zloděje. Nehledě na fakt, že prodlužování leteckých tras je proti zelené politice EU a vyprodukuje tolik oxidu uhličitého navíc, že by bylo zapotřebí v rámci klimatického alarmismu nejmíň na rok zakázat v EU provoz všech automobilů nebo na 5 let zakázat obyvatelům vydechovat.

urbe - nepřihlášený host (...157.150...)
25.05.2021 19:28

Možná chtěli »utéct« ze vzdušného prostoru Běloruska?

MK. (...113.228...)
25.05.2021 17:04

Co se podívat na předchozí lety?

Jiří Šteg - nepřihlášený host (...246.210...)
25.05.2021 15:21
Proč tak vysoko a rychle?

Podle flight radaru měli cca 70 km před Vilniusem 39.000 feetů a 460 knotů. Nejsem pilot, ale je to normální? Nedálo se něco na palubě?

Celkem 5 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace