Americké aerolinky získají dalších 14 miliard dolarů státní podpory

  • 09.03.2021 13:00

Minulý týden schválil Senát Spojených států další balík ekonomické podpory pro hospodářství poškozené pandemií, a to ve výší 1,9 bilionu dolarů. Z toho 14 miliard dolarů je určeno na podporu mezd zaměstnanců leteckých společností (Payroll Support Program). Jedná se již o třetí baliček podpory od počátku pandemie.

V rámci této pomoci nebudou moci letecké společnosti, které pomoc akceptují, propouštět další zaměstnance ani je posílat na nucenou dovolenou, a to až do 30. září 2021. Společnostem nebude povolen zpětný odkup akcií ani výplata dividend, a to do 30. září 2022.

Americké aerolinky získaly vloni v březnu 25 miliard dolarů na podporu mezd (PSP) a přístup k půjčkám a garancím v objemu 25 miliard dolarů. Další pomoc ve výši 15 miliard dolarů získaly aerolinky v prosinci. Ta byla podmíněna zachováním zaměstnanosti do 31. března 2021.

Vzhledem k rychlému pokroku vakcinace v USA lze předpokládat, že tato třetí dávka pomoci je také poslední. Americké letecké společnosti se intenzivně připravují na rychlé oživení vnitrostátního provozu a některé z nich již stahují piloty z nucených dovolených. Naproti tomu výhled na oživení mezinárodního provozu zůstává velmi nejistý.

Je zbytečné připomínat, nakolik je vnitrostátní doprava významným zdrojem výnosů pro letecké společnosti. V roce 2019 tři největší americké společnosti (American Airlines, Delta a United) dosáhly výnosů na vnitrostátním trhu okolo 80 miliard dolarů, vloni pouze asi 30 miliard dolarů, a to přesto, že dopady pandemie vloni postihly pouze tři čtvrtletí.

Pozitivní efekt vakcinace v kombinaci se státní pomocí a úspornými opatřeními leteckých společností vytváří pro americké letecké společnosti mimořádně příznivý rámec pro dosažení dobrých provozních a finančních výsledků. (Foto: Travel Market Report, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace