Letiště Berlin Brandenburg jde v sobotu do komerčního provozu. Letiště Schönefeld je nyní označeno jako Terminál 5.

  • 26.10.2020 13:00

Dne 31. října večer odbaví Terminál 1 letiště Berlin Brandenburg (BER) první pravidelný komerční let. 7. listopadu pak skončí provoz letiště Tegel, které formálně uzavře svou činnost 8. listopadu (terminál A bude ještě 8. listopadu otevřen pro veřejnost).

V mezidobí, tj. od 31. října do 7. listopadu, se veškerý provoz koncentruje do nového letiště. Otevření letiště BER je rozděleno do tří kroků:

25. října: v neděli bylo letiště „Flughafen Berlin-Schönefeld“ (SXF) přejmenováno na „Flughafen BER – Terminal 5“.

26. října: v pondělí se otevírá nádraží „Flughafen BER – Terminal 1-2“, avšak Terminál 1 zatím zůstane pro veřejnost uzavřený.

31.října: v sobotu bude otevřen pro pravidelný komerční provoz Terminál 1.

Odpoledne 31. října přistanou paralelně na obou drahách speciální lety společností easyJet a Lufthansa. S přesunem letů easyJet z Tegelu (TXL) na letiště BER vstoupí ve 20:00 letiště do rutinního provozu. Vyhlídková terasa zůstává uzavřena, terminál 1 neodbaví 31. října žádný pravidelný odlet. 

Dnem 31. října se pro veřejnost otevírá autobusové nádraží u terminálů 1-2. Terminál 5 budou i nadále obsluhovat příměstské vlaky S-Bahn, dočasně podporované kyvadlovými autobusy pro cestující, kteří přiletí na letiště BER a vozidla před odletem zanechali na letišti SXF.

Přesun dalších společností proběhne takto:

  • 1. listopadu z letiště BER odletí první spoj easyJetu, z Tegelu se přesunou Qatar Airways a Turkish Airlines.
  • 4. listopadu se na BER přesunou Eurowings a Vueling, Ryanair, SunExpress a Sundair přejdou na terminál 5 (dříve SFX), odkud se na terminál 1 přesunou Belavia, Georgian Airways, Egyptair a Norwegian.
  • Ostatní společnosti dokončí přesun 7.-8. listopadu.

Podrobnosti lze najít na webových stránkách orientation.berlin-airport.de a www.berlin-airport.de.

Výstavba letiště BER byla zahájena v roce 2006 a podle původních plánů mělo být otevřeno v roce 2011. Rozpočet 2,4 miliard eur bude překročen takřka čtyřnásobně. (Obr. a foto: BER)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace