Nové technologie proti koronaviru v letecké dopravě

  • 04.08.2020 08:00

Jedním z kritických úkolů leteckých společností a letišť je obnovit důvěru cestujících. Obavy o zdraví jsou dnes kromě restrikcí v cestování (uzavírání hranic) největší bariérou pro návrat cestujících na paluby letadel. Tím spíše, že nakažených na světě nyní přibývá rekordním tempem a mnohé země již oznamují druhou vlnu pandemie.

Mezi elementární opatření patří zachování bezpečného odstupu mezi cestujícími (na letištích), používání roušek a důkladná dezinfekce prostor. Se zvýšenými nároky na dezinfekci mají pomoci moderní technologie.

JetBlue nasadila jako první americká letecká společnost ultrafialový dezinfekční systém pro kabiny letadel Honeywell. Systém dokáže dezinfikovat kabinu letadla během 10 minut. UV záření slibuje účinně likvidovat určité viry a bakterie, a to včetně SARS-CoV a MERS-CoV. JetBlue nasazuje UV systém současně s klasickou dezinfekcí. Systém projde testováním v délce 90 dní. Činnost zařízení ukazuje video zde https://youtu.be/cj_cLlIFQlc .

Letiště Pittsburgh International Airport (PIT) v červenci zase nasadilo jako první ve Spojených státech UV dezinfekčního robota, kterého nasazuje do míst s vysokou koncentrací cestujících. Jedná se o výrobek dánské firmy Nilfisk doplněný technologií Carnegie Robotics pro plně autonomní provoz. Video je možno zhlédnout zde. Mezi další kritická místa k ošetření patří např. madla pojízdných schodů a chodníků nebo tlačítka výtahů. Také v těchto případech by UV dezinfekční technologie měly pomoci.

Na letišti v Krasnojarsku byl uveden do provozu první přístroj na automatickou dezinfekci (viz foto) cestujících v Rusku. Při průchodu zařízením je aplikována speciální dezinfekční látka přírodního původu s antibakteriálním a protivirovým efektem, která by měla být účinná z 99%. Výkon zařízení je 360 cestujících za hodinu, doba aplikace 10 až 20 s. V koridoru je rovněž bezdotykový dávkovač na čištění rukou. 


Fotografie k článku



Komentáře



J. J - nepřihlášený host (...51.250...)
05.08.2020 00:32

To je hezký že dokážou dezinfikovat kabinu, zavazadla a cesťáka. Ale když to někdo má v sobě tak je tohle všechno na h.

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
04.08.2020 10:54

To jsem zvědav, co na to budou říkat obklady kabin, UV záření způsobuje degradaci plastů.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace